Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 26 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Nieuw James Bond-avontuur zit vol ‘seks, geweld en King Charles’

De nieuwe James Bond is eerder deze maand uitgekomen. De nieuwe missie van 007 is geen film, maar een de hemel in geprezen boek. De schrijver belooft geweld, een kleurrijke schurk en een hoop actie.

De volgende James Bond-film laat nog even op zich wachten. De castingbaas van de franchise claimt dat ze nog niet eens zijn begonnen met de zoektocht naar de opvolger van Daniel Craig. Bij de bookmakers geloven ze daar niks van en wordt er al twee jaar op los gespeculeerd. Hoe dan ook is de conclusie duidelijk: de volgende Bond zal op zijn vroegst pas ergens in 2025 in actie komen.

De volgende James Bond

Gelukkig is er een opvallende zoethouder voor fans. De franchise begon natuurlijk met de boeken van Ian Fleming, zelf ook een voormalig spion. In 1953 kwam Casino Royale uit, het begin van wat uiteindelijk een megafranchise zou worden. Fleming overleed in 1964, maar er komen nog steeds officiële James Bond-boeken uit. Vooral die van veelschrijver Anthony Horowitz zijn de moeite waard, met name zijn Trigger Mortis, uit 2015.

Het eerste Bond-avontuur na No Time to Die is dan ook geen film, maar een verrassend boek. 007 is weer op missie, voor het eerst sinds het overlijden van koningin Elizabeth. Zeven decennia aan Bond-avonturen en de kroning van koning Charles wordt gevierd met On His Majesty’s Secret Service. Een nieuw Bond-boek dat zich zelfs afspeelt tijdens dat evenement, en dan ook in zeer korte tijd is geschreven.

Koning Charles

Het boek kwam eerder deze maand uit in Engeland, en is geschreven door Charlie Higson. Hij schreef eerder al de Young Bond-reeks, een boekenreeks voor kinderen. Met, zoals de naam al doet vermoeden, een jongere 007. Zijn nieuwste werk is wél op volwassenen gericht.

De synopsis maakt het in ieder geval alvast lekker spannend: ‘Het is 4 mei, twee dagen voor de kroning van koning Charles III, en James Bond wordt op het laatste moment ingeschakeld om een poging tot verstoring van de kroning te verijdelen. De rijke, excentrieke en zelfbenoemde Athelstan van Wessex is op een dodelijke missie is om het Verenigd Koninkrijk een lesje te leren. Kan Bond zijn duistere plannen ontmantelen en zijn  team van huurlingen verslaan?’

Geweld, seks en Bond

Mooi detail: de royalties van het boek gaan naar het goede doel, de National Literacy Trust in Engeland. De auteur van On His Majesty’s Secret Service weet zijn nieuwe avontuur met sjeu aan de man te brengen. Hij heeft er duidelijk goed gebruik van gemaakt dat hij niet meer voor kinderen schrijft, want de 64-jarige Brit belooft “seks, geweld, auto’s, een kleurrijke schurk met een gemene handlanger, en natuurlijk Bond zelf.”

“Sinds ik aan de Young Bond-boeken werkte, dacht ik er al over na om een volwassen Bond-avontuur te schrijven, dus hij kwam met beide vuisten in de lucht uit me vliegen. Ik moest mijn best doen om hem bij te houden en zijn verhaal op papier te krijgen. Fleming schreef snel, en ik channelde die energie. Het is zo tof om eindelijk de wereld van de volwassen Bond te betreden,” aldus Higson.

Reviews van On His Majesty’s Secret Service

Dat klinkt allemaal goed, en dat is het gloednieuwe Bond-avontuur volgens de pers ook. MI6 HQ is zeer te spreken over het boek: “Het is bedrieglijk moeilijk om de hoge insiderstoon en de vermoeide Weltanschauung te vangen die het kenmerk zijn van goed Bond-schrijfwerk, vooral in een roman die zich afspeelt in het moderne tijdperk. On His Majesty’s Secret Service is een echte klassieke Bond en toch een veel rijker boek dan een werk dat zo snel in opdracht is geschreven, zou mogen zijn.”

Ook de blog Licence to Queer is uiterst positief: “Ik acht het zeer waarschijnlijk dat we dit vlotte, verfijnde en zorgvuldig geplotte Bond-boek nog jaren zullen lezen – en herlezen.” Ook op boekenplatform krijgt Higson veel lof, met een sterke score van 3.58 na 90 beoordelingen. Met 176 pagina’s en een spannend plot lijkt het het ideale tussendoortje te zijn voor James Bond-fans die niet op de volgende film kunnen wachten. Je kunt On His Majesty’s Secret Service hier aanschaffen.

Express

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.