Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 18 sep 2023
Leestijd: 1 minuut

Met dit jaarsalaris behoor je tot de rijkste 1 procent ter wereld

Waarschijnlijk loop je veel af te geven op de rijkste 1 procent ter wereld. Maar de kans is aannemelijk dat je er zelf ook toe behoort. Je kunt op basis van jouw nettto jaarsalaris berekenen of je bij de eliteclub behoort.

Giving What We Can, een wereldwijde gemeenschap van effectieve gevers die zich inzetten tegen armoede, heeft een online calculator waarmee je kunt checken of je tot de rijkste 1 procent behoort. Het is een indicatie op basis van data van Peterson Institute for International Economics. Het exacte netto jaarsalaris kan natuurlijk iets verschillen, maar in grote lijnen is dit een betrouwbare tool vol verrassende inzichten.

Minimum jaarsalaris van de rijkste 1 procent

De calculator gaat uit van huishoudens, maar wij willen het weten met een enkel netto jaarsalaris. Vul je het salaris in als alleenstaande met nul kinderen, dan behoor je met een netto jaarinkomen van 45.850 euro tot de rijkste 1 procent op aarde. Als je hier 10 procent van doneert aan goede doelen, behoor je nog altijd tot de rijkste 1,4 procent.

Wees ook gerust als je dit niet verdient. Met een netto jaarsalaris van 20.000 euro behoor je nog altijd tot de rijkste 6,5 procent op aarde. En met een inkomen van 15.200 euro netto per jaar behoor je tot de rijkste 10 procent.

En hoe zit het met het vermogen in Nederland?

Het vermogen dat je moet bezitten om tot de rijkste 1 procent te behoren, geeft misschien wel een beter beeld. Lees hier hoeveel geld je in Nederland en andere landen moet hebben om tot de éénprocentclub te behoren.

Van de rijkste 1 procent naar onze zuiderburen. Check hier of Nederlanders meer verdienen dan Belgen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.