Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 26 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Zoveel geld heb je nodig om tot de rijkste 1 procent te horen

Uit een rapport van vastgoedadviesbureau Knight Frank blijkt hoeveel geld je moet hebben om tot de rijkste 1 procent te horen in verschillende landen.

Ben jij benieuwd of je genoeg vermogen hebt om tot de rijkste 1 procent te horen? Dat ligt waarschijnlijk maar net aan het land dat jij je thuis noemt. We verklappen alvast dat die bedragen namelijk héél erg uit elkaar liggen. In Monaco heb je bijvoorbeeld een stuk meer vermogen nodig dan in Kenia of India. En hoe zit het met Nederland?

Zoveel geld moet je hebben om je tot de rijkste 1 procent te rekenen in verschillende landen. Het gaat om de meest recente cijfers, uit 2021.

Zoveel geld heb je nodig in verschillende landen

Vastgoedadviesbureau Knight Frank verzamelde voor het Wealth Report dat ze elk jaar uitbrengen hoeveel geld je nodig hebt om tot de rijkste 1 procent te horen in de Verenigde Staten en een aantal andere landen. Nederland zat hier niet tussen, maar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft deze cijfers wel.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten is niet geheel verrassend één van de landen waarin je het hoogste vermogen nodig hebt om tot de rijkste 1 procent te behoren. Volgens het onderzoek gaat het hier om een vermogen van 4,4 miljoen dollar.

Monaco en Zwitserland

Er zijn maar twee landen waar je meer geld nodig hebt om je tot de rijkste 1 procent te mogen rekenen. Monaco staat op nummer één: daar heb je een vermogen van 7,9 miljoen dollar nodig. In Zwitserland, de nummer twee, heb je aan een vermogen van 5,1 miljoen dollar genoeg.

Kenia

In Kenia heb je het laagste vermogen nodig om tot de rijkste 1 procent te horen. Althans, van de landen die zijn meegenomen in het dataonderzoek. Bij een vermogen van 20.000 euro mag je je al tot deze groep rekenen. Een nodige reminder dat je rijker bent dan je misschien denkt. Ook India bungelt ergens onderaan de lijst met een vermogen van 60.000 euro. Volgens het rapport zal dit echter snel veranderen: de voorspelling is dat dit getal in vijf jaar tot bijna zal verdubbelen.

Rijkste 1 procent in Nederland

Maar hoe zit het dan in Nederland? Op verzoek van Business Insider heeft het CBS opgezocht hoe hoog dit getal in ons land is. Volgens de meest recente cijfers (2019) heb je minimaal 2,2 miljoen euro aan vermogen nodig om tot de 1 procent rijkste inwoners van Nederland te horen.

Benieuwd naar de hele lijst? Check het rapport van Knight Frank. En lees ook hoeveel spaargeld Nederlanders gemiddeld hebben per leeftijd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.