Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 18 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe film Johnny Depp bekogeld met rotte tomaten

Voor het eerst sinds zijn bizarre rechtszaak is Johnny Depp te zien in een nieuwe film. Maar het kostuumdrama Jeanne du Barry wordt bekogeld met figuurlijke rotte tomaten door filmcritici op Rotten Tomatoes. En de grote naam in deze Franse film wordt niet gespaard.

We hebben Johnny Depp in de afgelopen decennia in alle vormen voorbij zien komen. Als piraat, drugsfreak die een motorwedstrijd verslaat, FBI-agent, gangster, Willy Wonka en zo kunnen we nog lang doorgaan. Nieuw in het rijtje is een kostuumdrama dat zich afspeelt in het Frankrijk van de 18e eeuw.

Johnny Depp als Lodewijk XV in Jeanne du Barry

Johnny Depp speelt koning Lodewijk XV van Frankrijk en daar is direct de eerste bottleneck. Hij spreekt van nature geen Frans, maar in de film wel. Waarom niet gewoon een Franse acteur? Zijn Franse uitspraak is overigens wel goed ontvangen, door de meeste critici.

Jeanne du Barry gaat over Jeanne (Maïwenn Le Besco), een jonge vrouw uit de arbeidersklasse die hongerig is naar cultuur en plezier. Ze gebruikt haar intelligentie om op te klimmen op de sociale ladder. Ze wordt de lieveling van Lodewijk XV (Johnny Depp) van Frankrijk die, zich niet bewust van haar status als courtisane, via haar weer zin in het leven krijgt. Ze worden smoorverliefd en, tegen alle fatsoen en etiquette in, verhuist ze naar Versailles. Aan het hof beschouwt men haar komst als een schandaal.

Rotten Tomatoes

Jeanne du Barry draait sinds 14 september 2023 in de bioscoop, en de recensies zijn niet mals. Op Rotten Tomatoes scoort de film met Johnny Depp 50%, ruim onvoldoende. “Johnny Depp is onderworpen tot het punt waarop hij nauwelijks bij bewustzijn is”, schrijft Nicholas Barber van BBC zonder blad voor de mond te nemen. “Het is moeilijk te zeggen dat de prestaties van Johnny Depp de ophef rechtvaardigen, omdat de film helemaal over Jeanne gaat, en niet over Louis. We zien Lodewijk XV door haar ogen, en hij brengt een groot deel van de film door in een weelderige omgeving, zonder echt veel te doen”, nuanceert Steve Pond van The Wrap. Àngel Quintana van Caimán Cuadernos de Cine zegt het korter en bondiger: “Een gedrocht.”

(Afbeelding: Why Not Productions)

Is het dan allemaal kommer en kwel? Nee hoor, er zijn ook positieve recensies. “Tegen alle verwachtingen in is Jeanne du Barry een subtiel en goed gemaakt kostuumdrama geworden met veel satirische bijt”, aldus Geoffrey Macnab van Independent. “Het is een vermakelijk schouwspel, dat zich slechts gedeeltelijk bewust is van zijn eigen ijdelheid”, schrijft The Guaradian over de nieuwe film met Johnny Depp. Bekijk het volledige recensieoverzicht op Rotten Tomatoes.

Oordeel vooral zelf: Jeanne du Barry is nu te zien in de bioscoop.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.