Nick Tol
Nick Tol Interview 29 sep 2022
Leestijd: 6 minuten

Interview | Jutta Leerdam: ‘Instagram geeft totaal geen beeld van mijn leven’

Jutta Leerdam is wereldwijd de populairste Nederlandse sportvrouw. Naast haar dagelijkse trainingen voor het schaatsseizoen, is ze ook een succesvol influenceer. In voorbereiding op het nieuwe schaatsseizoen, heeft ze ook nog de tijd om vragen te beantwoorden.

Tijdens de presentatie van schaatsteam Jumbo-Visma in het Friese Wolvega zijn alle ogen gericht op het nieuwe uithangbord van de miljoenenploeg: Jutta Leerdam. Men wil weten hoe het nu gaat met de 23-jarige ster, die een uiterst bewogen half jaar achter de rug heeft. Ze is gebombardeerd tot de kopvrouw van de succesformatie van coach Jac Orie en zag een einde komen aan haar relatie met Koen Verweij.

In gesprek met Jutta Leerdam

In de aanloop naar het nieuwe schaatsseizoen gaat ze dieper in op tal van zaken. Zeven vragen aan deze prachtige vrouw.

Hoe kijk je zelf terug op de afgelopen zes maanden?

Jutta Leerdam: „Poeh, het was in elk geval heel turbulent. Er zijn heel veel dingen veranderd in mijn leven. Maar ik kijk er wel heel positief op terug, want ik voel me nu heel blij. Ik sta nog steeds achter alle keuzes die ik heb gemaakt. Ik vaar mijn eigen koers. Dat neemt niet weg dat ik ook moet wennen aan al die veranderingen. Daar ben ik volop mee bezig en dat gaat prima.”

Laten we beginnen met het sportieve aspect. Er zijn diverse criticasters die zeggen: voor Leerdam wordt het de grootste uitdaging om haar volledige focus op haar topsportcarrière te houden. Dit omdat je in recordtempo bent uitgegroeid tot een beroemdheid, met onder meer 3,3 miljoen volgers op Instagram. Daar komen veel verleidingen bij kijken, waaronder vele verzoeken om in zee te gaan met grote merken en te poseren op covers van toonaangevende modebladen. Hoe zie jij dat?

Jutta Leerdam: „Ik heb daar nooit een modus in hoeven te vinden. De eerste dingen waar ik altijd aan denk, zijn: schaatsen, schaatsen, schaatsen, beter worden en winnen. Qua commerciële dingen eromheen doe ik echt heel weinig. Met 99 procent van de aanvragen die mijn manager Geertje binnenkrijgt, doen we niets. Als ik iets doe, dan doe ik het goed. Anders leidt het alleen maar af van mijn hoofddoel. Ik wil die energie kunnen stoppen in mijn trainingen en herstel. Wat mensen op mijn Instagram zien, is daarom ook geen weerspiegeling van mijn leven. Totaal niet zelfs.”

“Tijdens het trainen heb ik juist niet zoveel zin om foto’s en video’s te maken. Dat doe ik vooral op de paar vrije dagen die ik heb en dan vind ik dat superleuk om te doen. Ik train meestal twee keer per dag keihard en de dingen daaromheen maken mijn leven extra fijn. Het geeft me eerder veel energie dan dat het me iets kost. Niemand hoeft bang te zijn dat ik de kantjes ervan af loop, geloof me.”

Wielrenner Tom Dumoulin kreeg na zijn zege in de Giro d’Italia het gevoel dat hij het niet alleen meer voor zichzelf deed. Hij ervaarde de druk van sponsors en de ploegleiding om te móéten presteren, terwijl niemand dat ooit zo richting hem uitsprak. Hoe ga jij daar nu mee om als uithangbord van een miljoenenteam dat veel van je verwacht?

Jutta Leerdam: „Ik zal nooit meer zo extreem veel druk ervaren als in de afgelopen twee jaar, waarin ik samen met Koen mijn eigen team op de been hield. De ploeg leunde vooral op mij, ik moest exposure genereren door te winnen. Aan het begin van het vorige seizoen hadden we bijvoorbeeld nog een tweede hoofdsponsor nodig, anders zou er een begrotingstekort ontstaan. Ik wist daardoor dat ik gelijk moest laten zien wat ik in huis had om die sponsor te kunnen binnenhalen. Uiteindelijk lukte dat met Corendon, maar als ik niet zou hebben gepresteerd, zou het waarschijnlijk niet zijn gelukt. Dat is een flinke lading die je dan als jonge meid op je schouders meedraagt. Dat was gewoon absurd. Maar in deze fase heb ik wel geleerd dat ik ook in de meest stressvolle situaties kan winnen. En dat heeft me heel veel zelfvertrouwen gegeven. Achteraf gezien ben ik ook superblij dat ik dat allemaal heb meegemaakt. Het heeft me in vele opzichten sterker gemaakt.”

En nu ben je nog steeds maar 23 jaar…

Jutta Leerdam:„Ja, het is bizar hoe snel mijn leven is veranderd. Ik ben altijd al wel volwassen geweest voor mijn leeftijd en wilde zelf het beste van het beste halen in de grote-mensen-wereld. En ja, als je een grote broek wil aantrekken, moet je ook de consequenties accepteren die daarbij horen. Ik ben goed in het diepe gesprongen en kreeg in hoog tempo behoorlijk wat voor mijn kiezen, maar dat heeft op een natuurlijke manier heel goed uitgepakt. En het is niet zo dat ik nu geen druk meer voel, hè? Integendeel. Ik ben sowieso iemand die mezelf extreem veel druk oplegt, dat houdt me alleen maar scherp. Maar ik kan nu wel op een relaxtere manier de volgende stappen in mijn ontwikkeling maken, in een zeer professionele omgeving met topfaciliteiten en kundige mensen. Ik voel me erg op mijn gemak bij Jumbo-Visma. Vroeger dacht ik nog weleens dat er binnen dit team sprake zou zijn van haantjesgedrag, maar dat is totaal niet zo. Iedereen is aardig voor elkaar.”

Samen met Koen Verweij vormde je jarenlang hét topsportkoppel van Nederland. Je hebt regelmatig aangegeven dat je veel baat had bij zijn adviezen op schaatstechnisch vlak. In hoeverre ga je zijn sportieve inbreng missen?

Jutta Leerdam: „We waren inderdaad op allerlei manieren aan elkaar verbonden: als beste vrienden, als collega-schaatsers, als zakenpartners en als huisgenoten. We waren 24/7 bij elkaar en Koen gaf me heel veel zelfvertrouwen op verschillende vlakken. Dat is iets dat ik mis en ga missen, maar ik heb bij Jumbo-Visma echt een uitstekend opvangnet. Ik krijg heel veel aandacht en hulp, waar ik erg blij mee ben. En uiteindelijk ben ík degene die moet presteren. Ook al zou iedereen in mijn leven wegvallen, dan heb ik nog steeds mezelf en van die persoon wil ik op aan kunnen. Daarom ben ik zo perfectionistisch en gefocust.”

Wat zijn verder belangrijke lessen die je in de voorbije maanden hebt geleerd?

Jutta Leerdam: „Naar je gevoel luisteren, focussen op de juiste dingen en extra beseffen dat familie het allerbelangrijkste is in mijn leven. In de laatste maanden heb ik heel veel grote keuzes moeten maken, de hele basis onder mijn leven is anders geworden. Dat is echt niet niks. Mijn familieleden vormden op dat moment een belangrijke steunpilaar. Zij zijn er altijd voor mij, of het nu goed of slecht met me gaat. Daar ben ik extreem dankbaar voor.”

Het seizoen begint officieel eind oktober in Heerenveen met het kwalificatietoernooi voor de eerste serie World Cups. Wat zijn je belangrijkste doelen?

Jutta Leerdam: „De WK Afstanden van maart volgend jaar in Thialf vormen de grootste wedstrijd van het seizoen. Ik hoop dat de tribunes dan helemaal vol zitten en dan ga ik voor goud op de 1000 meter. Daarnaast wil ik ook graag de 500 en 1500 meter gaan rijden, waarbij ik op die eerstgenoemde afstand ook minimaal voor een podiumplek ga. Ik heb de hele zomer keihard gewerkt en ben klaar om vol gas te geven.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.