Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 2 mei 2021
Leestijd: 5 minuten

Te koop bij de overheid: 10 unieke in beslag genomen tweedehands auto’s

Ieder jaar worden er weer om verschillende reden vele auto’s in beslag genomen. Het grootste deel daarvan is niet echt de moeite waard, maar er zitten soms prachtige pareltjes tussen. Wij namen het aanbod van domeinen Roerende Zaken van het Ministerie van Financiën onder de loep en hebben het beste voor je op een rij gezet. Het resultaat is een uniek lijstje tweedehands auto’s.

De auto’s worden online aangeboden via de site van Domein Roerende Zaken. Hier kan er geboden worden op de auto’s. Bied je genoeg? Dan kan je de auto ophalen. Bovenop het bieding komt nog 15% ‘opgeld’.

10 fantastische auto’s die je kunt kopen bij de overheid:

1. Audi RS2

De door Porsche gebouwde RS2 was de allereerste RS van het Audi. Hiermee is het dé auto voor liefhebbers van het merk.

Auto's, overheid
(Afbeelding: Domeinen Roerende Zaken)

De RS2 heeft een 2,2-liter vijfcilinder met turbo die goed is voor 315 pk en 410 Nm. De motor zit gekoppeld aan een handbak met zes verzetten. Schakel je snel genoeg, dan ga je in 5,4 seconden naar de honderd kilometer per uur. De topsnelheid is begrensd op 262 kilometer per uur.

De RS2 die bij de overheid te koop staat heeft 107 duizend kilometer op de teller staan en is in 1994 gebouwd. Hoewel de auto er niet smetteloos uitziet is er vast wel een liefhebber die deze ruwe diamant op wil oppoetsen.

2. Porsche 911 GT3

We blijven even bij Porsche, want de overheid biedt ook een 911 GT3 aan. Het model heeft een 360 pk sterke 3,6-liter zescilinder aan boord. Dit exemplaar is voorzien van een handgeschakelde versnellingsbak, iets waar menig liefhebber van droomt.

Auto's, overheid
(Afbeelding: Domeinen Roerende Zaken)

Het model sprint van nul naar honderd kilometer per uur in 4,3 seconden en stopt pas met versnellen bij 310 kilometer per uur. De auto is gebouwd in 2000 en is er een van de eerste generatie GT3. In 21 jaar tijd heeft de Porsche slechts 38.157 kilometer afgelegd.

3. Rolls-Royce Phantom

Tussen al het sportieve geweld staat ook een auto die er voor is gemaakt om juist zo min mogelijk te laten merken dat je rijdt. Deze Phantom is de eerste Rolls-Royce die door BMW is ontwikkeld. De auto beschikt over een zijdezacht lopende 6,75-liter V12. Deze levert 453 pk en 720 Nm aan koppel. De nul-naar-honderd sprint legt de bolide af in 5,9 seconden. De topsnelheid ligt op 240 kilometer per uur.

Auto's, overheid
(Afbeelding: Domeinen Roerende Zaken)

Het exemplaar dat te koop staat bij de overheid heeft bijna 90 duizend kilometer achter de rug. Hier heeft mij meer dan 17 jaar over gedaan.

4. Mercedes 600 Pullman

Veel politici, dictators en beroemdheden (waaronder Pablo Escobar) werden rondgereden in een Mercedes 600 Pullman. Het was dé luxe limousine van zijn tijd.

Het model heeft in de neus een dikke 6,30-liter V8 met 250 pk. Hiermee trekt hij in negen seconde van nul naar honderd kilometer per uur. Om snelheid draait het echter niet bij deze bolide. De auto is uitgerust met vering, een dakraam, achterklep en stoelen die allemaal hydraulisch geregeld kunnen worden.

Auto's, overheid
(Afbeelding: Domeinen Roerende Zaken)

Het exemplaar bij de overheid komt uit 1977 en heeft geen kentekenbewijs, kenteken of onderhoudshistorie. Ook de kilometerstand van de bolide is onbekend. Echt eentje voor de verzamelaar dus.

5. Porsche 356 Speedster

Op welk model je misschien minder risico loopt, is deze Porsche 356 Speedster. Er kan in ieder geval weinig kapot zijn aan de techniek, want het gehele motorblok ontbreekt. Ook is er geen sleutel of kentekenbewijs aanwezig. Het model heeft nog wel Italiaanse kentekenplaten.

(Afbeelding: Domeinen Roerende Zaken)

De afgelezen kilometerstand is iets meer dan 9.000, of deze kilometerstand klopt mag Joost weten. Ook is het niet bekend of het hier om een échte 356 speedster gaat of een replica. Desondanks is het een van de meest unieke auto’s aller tijden.

6. Jaguar XF Sportbrake

Maar het Ministerie verkoopt niet alleen oude auto’s. Zo biedt de overheid ook een Jaguar XF Sportbrake uit 2014 aan. Het exemplaar beschikt niet over de dikke benzine V8, maar heeft een 3.0-liter V6 diesel aan boord. Deze levert 275 pk en legt de nul-naar-honderd-sprint in 6,4 seconden af. De topsnelheid is op 250 kilometer per uur begrensd.

(Afbeelding: Domeinen Roerende Zaken)

Hoewel het niet de leukste motorisering is, blijft deze XF Sportbrake een van de mooiste stations. De auto waar op geboden kan worden heeft een kilometerstand van meer dan 160.000.

7. Lincoln Town Car limousine

Is de Engelse station niet groot genoeg, dan kan je ook gaan voor deze dikke Amerikaanse Lincoln Town Car limousine. Het model komt uit 2001 en beschikt over een 4,6-liter V8 met 239 pk.

(Afbeelding: Domeinen Roerende Zaken)

Deze limousine staat op Duits kenteken en enige informatie over de historie ontbreekt.

8. BMW M6

Deze BMW M6 is in 2018 in Nederland op kenteken gezet en werd al snel op verschillende autospot-sites gepost door zijn opvallende rode kleur, gecombineerd met goud gekleurde remklauwen en zwarte velgen.

Auto's, overheid
(Afbeelding: Domeinen Roerende Zaken)

De M6 beschikt over een 4,4-liter V8 met 560 pk en 680 Nm aan koppel. Hiermee legt hij de nul-naar-honderd-sprint in 4,2 seconden af en heeft het model een begrensde topsnelheid van 250 kilometer per uur.

(Afbeelding: Domeinen Roerende Zaken)

De auto reed voordat hij naar Nederland kwam drie jaar in het buitenland. In totaal heeft het de BMW 53.280 kilometer gelopen voordat hij in beslag werd genomen door de overheid.

9. Audi S8 Plus

Hoewel een normale Audi S8 niet sneller is dan de M6, rij je met deze Audi S8 Plus de M6 het snot voor de ogen.

Auto's, overheid
(Afbeelding: Domeinen Roerende Zaken)

De auto heeft een 4-liter V8 aan boord die goed is voor 605 pk. De sprint naar honderd kilometer per uur legt hij af in 3,8 seconden en de topsnelheid bedraagt maar liefst 305 kilometer per uur. Het exemplaar komt uit 2017 en heeft net geen 80.000 kilometer gereden.

10. Porsche 911 SC Targa

De Porsche 911 SC kan niet meer mee met de snelheden van de huidige turbomotoren zoals die in de Audi S8 ligt, maar is met zijn 231 pk sterke 3,0-liter zescilinder snel genoeg om menig stoplichtsprint te winnen.

Overheid
(Afbeelding: Domeinen Roerende Zaken)

De auto uit 1981 schiet vanuit stilstand in 6,1 seconden naar de 100 kilometer per uur en heeft een topsnelheid van 245 kilometer per uur.

Belgische overheid verkoopt dubieuze Ferrari en McLaren in webshop

De 911 die bij de overheid staat heeft in 40 jaar tijd slechts 117.000 kilometer gereden, maar heeft toch een grote opknapbeurt nodig. De stoelen liggen eruit en verschillende onderdelen van de boxermotor liggen in de frunk. Desondanks is het een leuk project.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.