Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Films & Series 24 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Niet Idris Elba, maar Henry Cavill moet de nieuwe James Bond worden

Idris Elba was de afgelopen dagen trending op Twitter en zijn naam werd massaal ingevuld in de zoekbalk van Google. Allemaal omdat het nieuws naar buiten kwam dat de acteur kandidaat is om de nieuwe James Bond te worden. Een uitstekende keuze, maar laten we ook Henry Cavill niet vergeten.

Dat Idris Elba de nieuwe James Bond gaat worden, is een verhaal dat inmiddels al jaren rondzingt. Het ene moment is het zo goed als zeker, en dan is het weer uitgesloten. Maar zelfs nadat Idris Elba zelf heeft gezegd dat hij het niet wil, blijft de hoop bij veel fans leven.

Idris Elba is bijna de perfecte James Bond…

Die hoop is flink aangewakkerd door producent Barbara Broccoli. Samen met producent Michael G. Wilson was zij onlangs te gast in de podcast van Deadline. Uiteraard viel de naam Idris Elba. Wat volgde was een lofzang voor deze acteur en (tussen de regels door) de onthulling dat hij kandidaat is om Daniel Craig op te volgen.

Logisch, want Idris Elba is een uitermate geschikte Bond-acteur zijn. Hij is Brits, stijlvol, stoer, charmant en zelfverzekerd. Deze man heeft het charisma en daarnaast ook nog de ervaring om 007 te spelen. De enige reden waarom Idris Elba op papier niet geschikt is, is zijn leeftijd. Tegen de tijd dat hij de rol van 007 daadwerkelijk op zich kan nemen, is hij de 50 gepasseerd.

…maar niet de Bond die we nu nodig hebben

Misschien niet ideaal met het oog op de lange termijn, maar voor een 49-jarige ziet Idris Elba er nog meer dan fris genoeg uit. De James Bond-films zijn over het algemeen niet echt grensverleggend, dus dit is een mooie kans om dat nu wel te zijn. De vraag is echter of Idris Elba de Bond is die we nu nodig hebben.

idris elba, nieuwe james bond, britse man, barbara broccoli
Idris Elba wordt al jarenlang genoemd als opvolger van Daniel Craig (Afbeelding: AFP)

Idris Elba is een enorm veelzijdige acteur. Toch ligt hij redelijk in dezelfde lijn als Daniel Craig. Elba leent zich uitstekend om een serieuze 007 te worden, maar hebben we daar zin in? Hoe goed Daniel Craig ook was als James Bond, zijn interpretatie van de rol begon inmiddels wel een beetje zijn glans te verliezen.

Weg met de gekwelde James Bond

No Time To Die is een goede actiefilm en passende slot van deze verhaallijn. En dat is maar goed ook, want deze 007 begon zijn glans kwijt te raken en verloor steeds meer belangrijke Bond-eigenschappen. De charmante en charismatische geheime agent maakte steeds meer plaats voor een uitgebluste en gekwelde man.

Deze invalshoek heeft goed gewerkt omdat het zo anders was dan we gewend waren. James Bond kreeg opeens veel meer diepgang. Missie geslaagd. Nu is het tijd voor een nieuwe stroming. Een ander type James Bond. Henry Cavill leent zich daar perfect voor.

Henry Cavill is een geboren 007

Het is weer tijd voor een James Bond die drinkt om te genieten en niet om te vergeten. Een avontuurlijk 007 die uitkijkt naar nieuwe missies en uitdaging. Niet eentje die zuchtend en steunend zijn volgende opdracht aanneemt. De James Bond-films kunnen wel wat positiviteit en humor gebruiken. Henry Cavill kan dat brengen.

Hij is Brits, heeft de juiste leeftijd (38 jaar) en beschikt over de benodigde fysieke eigenschappen. Met dat laatste bedoelen we niet alleen dat hij gespierd is. Ook zijn gezicht is gemaakt om te schitteren in een Bond-film. James Bond-auteur Ian Fleming omschrijft zijn bekendste karakter als een woest aantrekkelijk stoere man met blauwgrijze ogen en donker haar. Henry Cavill past perfect in dit plaatje.

Dit heeft hij al eens bewezen. In The Man from U.N.C.L.E. speelde hij al eens een Britse geheim agent die verdacht veel deed denken aan 007. Deze film van Guy Ritchie was zeer vermakelijk, maar werd geen groot succes. Toch liet Henry Cavill zien dat hij zeer geschikt is om James Bond te spelen. Althans, als Barbara Broccoli wil afstappen van het Daniel Craig-type Bond.

Kies een acteur die de rol écht wil

Dat laatste is om verschillende redenen een goed idee. Allereerst omdat je liefhebbers zo weer iets nieuws geeft. Verandering van spijs doet eten, dus het wisselen van Bond-type is aan te raden. Daarnaast voorkom je ook dat de nieuwe Bond constant vergeleken gaat worden met Daniel Craig. Dat kan eigenlijk alleen maar negatief uitpakken.

Wie wordt de nieuwe James Bond? Dit zeggen de bookmakers

Daarom is het tijd voor een nieuwe James Bond die nog jaren meekan. Een frisse 007 met charisma, humor en een goede kop. Gespeeld door een acteur die de rol ook echt wil. Idris Elba heeft nu vaak genoeg gezegd dat hij niet wil. Henry Cavill is er altijd open over geweest dat hij James Bond wil worden. Hij deed zelfs al een keer auditie. Het is tijd voor een herkansing. Die heeft hij wel verdiend.

Henry Cavill en Idris Elba beiden niet de favoriet

Ook bij de bookmakers staat Henry Cavill er goed op. Zo worden zijn kansen hoger ingeschat dan die van Idris Elba. Toch is hij niet de absolute favoriet. Om die titel strijden twee andere acteurs.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.