Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 24 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Deze hybride Volkswagen-occasion is de zuinigste auto ooit

Bij zuinig rijden denk je al gauw aan auto’s zoals de Toyota Prius. Het verbruik van deze Volkswagen XL1-occasion is echter nog veel lager.

De XL1 is een allesbehalve alledaagse auto. De Volkswagen-creatie kwam in 2014 op de markt als ultiem zuinigheidswonder. De Duitsers bouwden slechts 250 stuks van de plug-in hybride, dus deze occasion is een zeldzaamheid.

Tweedehands auto met extreem laag verbruik

De Volkswagen XL1 is zo zuinig, dat je er 1 op 111 mee kunt halen. Dat betekent dat je voor een rit van 111 kilometer, slechts 1 liter diesel nodig hebt. Want ja, het is een dieselauto. Door dit uitzonderlijk lage verbruik volstaat de 10-litertank aan boord van de Volkswagen-occasion.

Volkswagen XL1 occasion tweedehands auto verbruik zuinig zuinigste zuinige
De XL1 heeft een aerodynamisch ontwerp met dichte wielkasten. (Afbeelding: AutoTrack / Vehikel. Epic Sportscars)

De XL1 heeft vleugeldeuren en een 0.8-liter tweecilinder achter de stoelen. Hoewel je een middenmotor en omhoog openslaande deuren al gauw associeert met een (betaalbare) supercar, is het zeker geen supercar. Althans, niet als het op snelheid aankomt.

Specificaties van de Volkswagen XL1

Qua verbruik is het immers wel degelijk een supercar – in de letterlijke zin van het woord. Om dat lage verbruik te halen, moest Volkswagen de nodige consessies doen. Zo is het geen ruime, krachtige of praktische occasion.

Volkswagen XL1 occasion tweedehands auto verbruik zuinig zuinigste zuinige
(Afbeelding: AutoTrack / Vehikel. Epic Sportscars)

Hoewel het dieselmotortje ondersteunt wordt door een elektromotor, komt het gecombineerd vermogen uit op slechts 69 pk. Van 0 naar 100 kilometer per uur gaat hij op zijn snelst in 12,7 seconden. De topsnelheid bedraagt een bescheiden 160 kilometer per uur. Maar zoals je begrijpt, is het winnen van stoplichtwedstrijdjes uiteraard niet het beoogde doel van de XL1-occasion.

Prijs van de extreem zuinige occasion

In de Volkswagen XL1 is slechts ruimte voor twee personen. Op die manier konden de ontwerpers het design klein en licht houden. In totaal weegt slechts 795 kilogram en dat is inclusief de 5,5 kWh-accu die de plug-in hybride bij zich draagt.

Nieuw kostte de Volkswagen XL1 zo’n 113.000 euro. Van de 250 geproduceerde exemplaren staat er nu één te koop in Nederland. Deze komt uit 2015 en heeft 19.950 kilometer op de teller staan. Wat mag dit technische hoogstandje kosten? 107.500 euro. Daarvoor krijg je niet alleen de zuinigste occasion ter wereld, maar ook een uniek stukje autogeschiedenis.

Veiligste auto van 2016 is nu een betaalbare en zuinige occasion

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.