Coen Grutters
Coen Grutters Auto's & Motoren 16 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze elektrische auto rijd je voor slechts 0,23 euro per uur

Het klinkt te mooi om waar te zijn: een elektrische auto huren voor slechts 0,23 euro per uur. Toch probeert het Britse Helixx op die manier de wereld van het elektrisch rijden te veroveren.

Het bedrijf focust zich niet op de verkoop van zijn elektrische auto, maar op de verhuur ervan in abonnementsvorm. Helixx heeft daarbij grootse plannen. Het idee is een franchise te worden zoals fastfoodketen McDonald’s. Wie wil kan zelf een zogeheten Helixx Mobility Hub, een soort minifabriek, runnen.

De elektrische auto’s van Helixx

Binnen een half jaar kan Helixx een werkende fabriek voor je neerzetten. Daar worden vier varianten van de elektrische auto gemaakt: de Cargo, de Truck, de Ride en de Tuk. In alle gevallen zit de bestuurder, net als in de McLaren F1, in het midden. Over de exacte specificaties is weinig bekend.

Helixx elektrische auto huren
De vier verschillende carrosserievormen. (Afbeelding: Helixx)

Wel weten we dat de Cargo-versie van de elektrische auto met een laadvermogen van 2.100 liter de meeste opbergruimte biedt. Ter vergelijking: dit is evenveel als in de old school Volvo 940. De Truck-variant is niet geheel verrassend in de stijl van een pick-up gebouwd en in de Ride- en Tuk-versie kunnen vier personen plaatsnemen, waarbij de Tuk deurloos is. Een beetje zoals een Indiase TukTuk. Aan jou als franchisenemer de taak abonnementen op deze EV’s lokaal aan de man te brengen.

Addertje onder het gras

Een all-inclusive-abonnement op de elektrische stadsbusjes start volgens het Britse bedrijf bij 0,25 dollar per uur, omgerekend zo’n 0,23 euro. Omdat het om abonnementsvormen gaat, zal huren voor een heel korte periode vermoedelijk niet mogelijk zijn. Daarmee is een uurtje rijden in deze elektrische auto voor slechts 23 eurocent inderdaad te mooi om waar te zijn. 0,23 euro per uur komt per maand neer op ruim 165 euro. Nog altijd niet duur voor een elektrische auto.

Helixx elektrische auto huren
Helixx levert alles wat nodig is om zelf een Hub te kunnen runnen. (Afbeelding: Helixx)

Zie je jezelf al rijden in een elektrische auto van Helixx of wil je zelfs franchisenemer worden? Dan zul je nog even moeten afwachten. Na de succesvolle eerste pilot in het Verenigd Koninkrijk, zal het bedrijf de Mobility Hubs ook in Singapore verder testen. De focus ligt dan ook op Azië en Zuid-Amerika. Of de elektrische auto van Helixx ooit voet zal zetten op Nederlandse bodem is niet bekend.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.