Pim Jansen
Pim Jansen Films & Series 17 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Harry Potter-reünie op HBO Max kent één grote afwezige

Ze heeft leuke boeken geschreven, maar roept ook wel eens rare dingen. Dat zou er ook mee te maken hebben dat J.K. Rowling de reünie-special van Harry Potter op HBO Max skipt. De geestesmoeder paste voor Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts.

Twintig jaar na de eerste film komen de cast, crew en acteurs van Harry Potter bij elkaar voor een eenmalige special op HBO Max. Interviews, nooit eerder vertoonde beelden achter de schermen, noem maar op. Naast Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson is er nog een rits acteurs uit de films te zien. Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Jason Isaacs, Gary Oldman, Imelda Staunton, Tom Felton, James Phelps, Oliver Phelps, Mark Williams, Bonnie Wright, Alfred Enoch, Matthew Lewis, Evanna Lynch, Ian Hart en dan kunnen we nog even doorgaan.

J.K. Rowling past voor reünie-special op HBO Max

Maar J.K. Rowling, de welbekende auteur van de Harry Potter-boeken, is niet te zien in de tv-special. In tegenstelling tot de cast en crew wilde ze niet meewerken aan het project van HBO Max. Daarmee is geestesmoeder van het alles de grote afwezige, zo meldt The Hollywood Reporter.

reünie, special, Harry Potter 20th Anniversary Return to Hogwarts, hbo max, jk rowling, auteur
J.K. Rowling (Afbeelding: AFP)

Wel is er archiefmateriaal van J.K. Rowling in de special te zien zijn, maar geen nieuw geschoten materiaal. Volgens verschillende media, waaronder The Hollywood Reporter, is de reden voor haar afwezigheid de rel rond haar vermeende transfobische uitspraken die de auteur deed. Eind 2019 kwam ze onder vuur te liggen, nadat ze op social media een artikel bekritiseerde waarin de omschrijving ‘mensen die menstrueren’ voorkwam. Ze grapte dat daar toch een woord voor was, doelend op vrouwen. Critici namen dat haar kwalijk omdat ook transgender mannen kunnen menstrueren. Verschillende Harry Potter-castleden, onder wie Daniel Radcliffe en Emma Watson, distantieerden zich van haar uitspraken.

Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts

De special Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts is vanaf nieuwjaarsdag te zien op HBO Max. In Nederland zal hij wat later verschijnen. Op 28 november is in ieder geval al glimp van de special te zien tijdens het evenement Harry Potter: Hogwarts Tournament of Houses. Dat project, tevens zonder J.K. Rowling, wordt in Amerika uitgezonden op TBS en Cartoon Network.

Eerder dit jaar verscheen er nog een reünie-special. In Friends: Reunion kwam de cast van de populaire sitcom Friends na jaren weer bij elkaar. Lees en bekijk hier meer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.