Alrik de Jong
Alrik de Jong Life 23 nov 2020

John Cleese weggezet als transfoob, maar zijn deze tweets echt zo erg?

De 81-jarige Britse komiek John Cleese heeft zich de woede op de hals gehaald van de LGBT-community. “Diep van binnen wil ik een Cambodjaanse politievrouw zijn”, reageerde hij na een tirade op Twitter. Nu is het hek van de dam.

Oké, hiervoor is enige context niet overbodig. Het begon in juni, toen Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling na deze tweet de internationale transgemeenschap over zich heen kreeg. Ze verbaasde zich over het feit dat ‘mensen die menstrueren’ niet gewoon vrouw genoemd kunnen worden.

John Cleese en de brief van J.K. Rowling

Een maand later tekenden 150 schrijvers en academici een brief tegen de ‘afrekencultuur’. De kernboodschap: als je ook maar iets zegt dat afwijkt, word je direct bestempeld als racist of homofoob. De heren van Veronica Inside kunnen daarover meepraten. Onder meer de uit zijn verband gerukte tweet van J.K. Rowling was aanleiding van de brief, die ook John Cleese ondertekende.

Terug naar de Cambodjaanse politievrouw. Want waar kwam die ineens vandaan? Een Twitteraar memoreerde afgelopen weekend naar een tweet van John Cleese, waarin hij vertelde de brief van J.K. Rowling ondertekend te hebben. Daarop reageerde de Britse komiek weer, waarop een andere boze Twitteraar weer reageerde, en zo ging dat nog even door.

Na de tweet over de Cambodjaanse politievrouw, al viel die natuurlijk ook verkeerd, had John Cleese beter kunnen stoppen. Al kun je ook stellen dat er overgevoelig is gereageerd op de tweets die volgden, precies de kern van die ondertekende brief. “Ik ben bang dat ik niet echt geïnteresseerd ben in mensen binnen de transgemeenschap. Ik hoop dat ze gelukkig zijn en goed worden behandeld door andere mensen. Op dit moment focus ik me meer op de bedreigingen binnen de democratie in Amerika, de corruptie in Groot-Britannië, COVID-19, China, het debat tussen Macron en de Islamitische wereld…”

‘Mijn begrip is oppervlakkig. Ben ik een transfoob?’

Een reeks aan tweets en beschuldigingen later, eindigde John Cleese met: “Ja, mijn begrip is oppervlakkig. Eén ding: als een vrouw die ooit een man was in een competitie zit met vrouwen die altijd vrouw zijn geweest, denk ik dat ze een voordeel heeft, omdat ze het lichaam van een man heeft geërfd, dat meestal groter en sterker is dan dat van een vrouw. Is dit een bewijs van fobie?”

John Cleese zal er vanwege de overgevoeligheid van tegenwoordig bewust een schepje bovenop hebben gedaan, maar in feite zegt hij weinig schunnigs. Oordeel vooral zelf. Van het predicaat transfoob komt de Britse komiek, net als J.K. Rowling, voorlopig in ieder geval niet af. Tja, social media.

🎬 Check ook: Perkamentus: plan voor epische Harry Potter-serie gelekt

Reageer op artikel:
John Cleese weggezet als transfoob, maar zijn deze tweets echt zo erg?
Sluiten