Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 27 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Fans fileren nieuwe Harry Potter-serie: ‘Nee bedankt, dit moet stoppen!’

Warner Bros. komt met een ambitieuze Harry Potter-serie voor streamingdienst HBO Max. Niet alle fans van de franchise zijn daar echter blij mee, zo blijkt uit een rondgang op Twitter.

Praktisch elke grote filmfranchise gaat anno 2021 het Marvel Cinematic Universe achterna. Van Fast & Furious en James Bond tot Extraction: Hollywood is helemaal weg van Marvel’s uiterst lucratieve experiment.

Waar blijft Harry Potter?

Een trucje dat Disney dunnetjes over gaat doen met Star Wars. Tig nieuwe series op Disney+ vertellen hun eigen verhaal, maar grijpen ook in elkaar. Waardoor je als fan ze al snel allemaal wilt zien.

Juist in die context is het verbazingwekkend hoe Harry Poter… stilstaat. De Fantastic Beasts-franchise kwam maar moeizaam op gang, en fans smeken al jaren om een comeback van de originele cast. Ook zijn er geen nieuwe boeken, comics of andere vormen van media. Aan de ene kant beschermt dat de franchise tegen uitmelkerij en houdt het de kwaliteit van de canon in stand, aan de andere kant willen we ondertussen dolgraag terugkeren naar de wereld van Zweinstein.

Serie voor HBO Max

Warner Bros. wil uiteraard maar al te graag de franchise verder uitmelken, maar J.K. Rowling houdt de touwtjes streng in handen. Toch lijkt daar verandering in te gaan komen. De filmfranchise heeft een nieuw hoofd gekregen, Tom Ascheim, en het doorgaans zeer betrouwbare The Hollywood Reporter meldde eerder deze week dat er zelfs een ambitieuze Harry Potter-serie naar HBO Max komt. Een show die echt The Mandalorian van die streamingdienst moet gaan worden.

Fans zijn dolbij…

Eindelijk! Fans gingen door het dak, zou je zeggen, maar de reacties op Twitter waren allesbehalve unaniem positief. Sommige fans zien het als een kans om de boeken opnieuw te adapteren, zonder talloze geschrapte details en verhaallijnen. Een soort The Crown, maar dan Harry Potter. Positiviteit alom:

… en allesbehalve blij

Toch was dus niet iedereen positief. Men is ook, terecht natuurlijk, bang dat Warner Bros. volledig op de uitmelkerij-tour gaat:

Het probleem: J.K. Rowling

En tja, de andere invalshoek die je van mijlenver aan kon zien komen, was natuurlijk het probleem dat J.K. Rowling heet. De schrijfster heeft zich de afgelopen jaren meermaals op controversiële wijze uitgelaten over de transgender-community. Ze werd al snel voorzien van het label transphobic, terwijl Warner Bros. hoopte dat ze eindelijk haar mond zou houden en niet verder de potentiële melkkoe die Harry Potter is in gevaar zou brengen. Terecht of niet, veel fans willen graag meer Harry Potter, maar weigeren de schrijfster te steunen.

“Er is letterlijk niks wat ik meer wil dan een Harry Potter-serie, maar hoe gaan we die krijgen zonder ook maar ene cent aan J.K. Rowling te geven?” Aldus een fan op Twitter. Zij was niet de enige:

Rowling is onvermijdelijk

Het helpt niet dat Rowling volgens The Hollywood Reporter “inspraak heeft in alles wat met de franchise te maken heeft. “Het uitbreiden van de wereld van Harry Potter blijft een topprioriteit voor HBO Max en Warner Bros., die samen met J.K. Rowling de rechten beheren ”meldt het magazibne. “Harry Potter is een van Warners ‘meest waardevolle stukjes IP.”

Controverse of niet: meer Harry Potter zal sowieso gepaard gaan met meer J.K. Rowling. Of fans het nou willen of niet. Warner Bros. zal zich niet zo’n zorgen maken: de grote massa zal hoogstwaarschijnlijk direct op de nieuwe serie en daarmee HBO Max duiken. Zolang Rowling zich maar een beetje inhoudt…

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.