Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 27 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Voor jezelf beginnen? 5 vragen die je eerst moet stellen

Hoewel ondernemen onzeker is, brengt het ook een hoop voordelen met zich mee. Je bent je eigen baas en kan werken waar, wanneer en met wie je wil. Geen enkele dag is saai. En als je het goed aanpakt, zit er geen maximum aan wat je kunt verdienen. Wil jij een eigen bedrijf starten? Stel jezelf dan eerst even deze 5 vragen.

Want ondernemen heeft net zo goed nadelen, waardoor niet iedereen succesvol zal worden.

Succesvol een eigen bedrijf starten

Niet iedereen die een eigen bedrijf start of voor zichzelf begint slaagt hierin. Van de Nederlandse start-ups mislukt 50 procent bijvoorbeeld binnen de eerste vijf jaar. En ook succesvolle ondernemers of zzp’ers worstelen met lange werkdagen en stress over geld dat te laat binnenkomt.

Ondernemen is hot op dit moment en door alle voordelen is dat niet gek. Maar hoeveel vrijheid heb je nog als jij je zorgen maakt over geld en minstens 60 uur per week werkt? We vergeten vaak dat niet iedereen gedijt als ondernemer (en dat is ook helemaal oké).

Vragen om jezelf te stellen

Benieuwd onder welke categorie jij valt? Deze vragen helpen je daar hopelijk een op antwoord te geven. Wees vooral eerlijk naar jezelf toe.

1. Hoeveel last van uitstelgedrag heb je?

Eigen baas zijn betekent ook eigen deadlines opstellen en verantwoordelijkheid nemen. Sommige mensen werken gewoon veel beter als ze deadlines van anderen opgedragen krijgen. Hoeveel last van uitstelgedrag heb jij in het verleden gehad? Of: is het idee voor je eigen onderneming zo motiverend dat je dit gedrag niet meer vertoont?

2. Kun je praktische problemen oplossen?

Je hebt twee type mensen: mensen die een probleem tegenkomen en het oplossen (zelfs als het niet hun expertise is) en mensen die excuses verzinnen en maar hopen dat het goed komt. Je raadt vast wel welke de ondernemers zijn. Welk type mens ben jij?

3. Wat zijn jouw financiële mogelijkheden en risico’s?

Als je wil ondernemen, heb je geld nodig. Niet alleen om je bedrijf op te starten, maar ook om de maanden rond te komen die je nodig hebt om een klantenbestand op te bouwen.

4. Hoe goed kun je anderen overtuigen?

Of je nou een eigen bedrijf start of aan de slag gaat als zzp’er, je moet mensen enthousiast maken over jouw ideeën. Hiervoor hoef je geen verleden als verkoper te hebben, maar je moet wel kunnen overtuigen. Hoe overtuigend ben jij bijvoorbeeld richting vrienden, familie en vreemden in het dagelijkse leven?

Niet echt? Dan moet je jezelf een andere vraag stellen: geloof je zo erg in je idee dat het makkelijk wordt om anderen te overtuigen?

5. Eigen bedrijf vs. huidige baan: zou je gelukkiger zijn als ondernemer?

Zaken als geld en overtuigingskracht zijn belangrijk, maar jouw geluk ook. Als je ervan droomt om een eigen bedrijf te starten voor het vrije geluk, dan is dat ook wat waard. Maar wees hierin wel eerlijk naar jezelf toe: heb je het ondernemerschap niet geromantiseerd?

Ondernemen blijft hard werken, en zeker in het begin zal je veel hoeden moeten dragen. Van je financiën en marketing tot computerproblemen en sales: jij bent verantwoordelijk. Bovendien zijn er aan het ondernemerschap risico’s verbonden en mis je luxe-voorwaarden als vakantiegeld en -dagen. Een ondernemer kent de risico’s en doet het toch.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.