Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 20 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Harry Potter-fan herschrijft alle boeken met een (dronken) twist

Een Potter-fan is al vier jaar bezig met het voltooien van een dronken weddenschap: het compleet herschrijven van alle Harry Potter-boeken, dit keer vanuit het perspectief van Hermelien. Je kunt het vierde deel nu checken.

Star Wars-fans worden elk jaar weer op hun wenken bediend met boeken, games, comics, series en, als ze geluk hebben, zelfs nieuwe films. Hetzelfde geldt voor Marvel-liefhebbers.

Harry Potter blijft beperkt

Harry Potter behoort ook tot die entertainment-elite, wat megafranchises betreft. Toch is de magische wereld van J.K. Rowling pas sinds vrij recent aan het uitbreiden.

De Britse schrijfster hield de afgelopen decennia de regie zelf in handen en voorkwam in de grote lijnen vrijwel elke vorm van uitmelkerij. Daardoor bleef het eigenlijk vrijwel alleen bij de originele boeken van Rowling zelf. Geen oneindige spin-offs en sequels, zoals je wel van Star Wars en co. gewend bent.

Rijke fan fiction-traditie

Althans, als je het bij de officiële releases houdt. Fervente Potterheads hebben al sinds het allereerste boek het heft steevast in eigen handen genomen. Het resultaat? Een rijke traditie aan fanfictie, door fans geschreven Harry Potter-verhalen.

Hoe rijk Harry Potter is geld J.K. Rowling
(Afbeelding: Warner Bros.)

Ren nu niet meteen gillend weg. Ja, het leeuwendeel is pure crap, en ja, er zit een hoop bijzonder horny content tussen, maar als casual Potter-fan kun je daar moeiteloos met een grote boog omheen lopen. Tussen de duizenden door fans geschreven verhalen en boeken zitten parels die niet onderdoen voor ‘echte’ fictie.

Hoogtepunten en nieuwe megatalenten

Sterker nog: een aantal van de grootste auteurs van de afgelopen decennia zijn ontdekt door hun Harry Potter-fanfictie. Zo is de schrijfster van The Mortal Instruments, een fantasy-franchise met een bioscoopfilm en zeer populaire boeken, initieel ontdekt door haar fanfictie-trilogie over Draco Malfoy.

Op Reddit en de rest van het internet zijn talloze threads en artikelen te vinden waarin de beste Potter-verhalen worden aanbevolen. De crème de la crème is minstens net zo goed de het officiële reeks. Check bijvoorbeeld Harry Potter and the Methods of Rationality en Harry Potter and the Last Horcrux.

Alle boeken herschrijven na dronken weddenschap

In 2021 publiceerde de officiële Wizarding World-website een blog met de titel: “Imagine if you’d read the Harry Potter books from Hermione’s perspective.”

In het artikel wordt elk boek erbij gepakt, en samengevat vanuit het perspectief van Hermelien. Maar ja, dat zijn slechts samenvattingen. Er is een fan die echt bezig is met die exercitie: SaraSmile416.

“Om een lang verhaal kort te maken: ik werd dronken uitgedaagd om alle Harry Potter boeken te herschrijven, hoofdstuk voor hoofdstuk, vanuit Hermelien’s perspectief. En omdat ik een koppige idioot ben, heb ik me voorgenomen om dat echt te gaan doen,” kondigde zij jaren geleden aan op de Harry Potter-subreddit.

Vierde boek is af: Harry Potter en de Vuurbeker

Nu, vier jaar later, is het tijd voor een update. De anonieme Potter-fanaat is namelijk nog altijd bezig met het voltooien van die drunken dare. Afgelopen week kondigde de fanfictie-schrijfster aan dat ze net klaar is met Hary Potter en de Vuurbeker, het vierde deel uit de boekenreeks. Je kunt alle vier de boeken dus nu vanuit het perspectief gaan ervaren. SaraSmile416 deelt de resultaten namelijk online, waardoor je ze op je telefoon of e-reader kunt lezen.

Harry Potter fan herschrijft alle boeken vanuit perspectief Hermelien
(Afbeeldingen: Wattpad)

Een unieke manier om de favoriete boeken uit je jeugd weer opnieuw te beleven. De Hermelien-versies blijven namelijk zo trouw als mogelijk aan de officiële boeken: “Hetzelfde verhaal, hoofdstuk voor hoofdstuk, en zo dicht op de canon als mogelijk.” Dus ja, hoewel het technisch gezien fanfiction is, passen de vooroordelen die daarmee gepaard komen niet bij dit project.

Sterker nog, SaraSmile416 wist naar eigen zeggen voor ze aan dit megalomane project begon niet eens wat fanfiction was. Hermione Granger and the Goblet of Fire en de andere drie boeken kun je nu hier lezen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.