Felix Decavel
Felix Decavel Eten & Drinken 19 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Het duurste broodje döner kebab ter wereld smaakt nergens naar

Eetbaar is het niet, maar in Canada is zojuist een kostuum in de vorm van een broodje döner kebab verkocht voor ongeveer 11.000 euro. Een hoge prijs die met plezier werd betaald omwille van één enkele reden: de sla.

In Canada nemen ze een broodje kebab (döner) heel serieus. Of eigenlijk moeten we aldaar spreken van een ‘donair’. Deze Canadese vorm van kebab werd in de jaren 70 bekokstoofd. Het wordt gemaakt met gemalen en gekruid rundvlees gewikkeld in een pita en bedekt met een zoete saus van gecondenseerde melk, azijn en suiker. Alleen, hoort daar nou sla bij of niet?

Canada in de ban van duurste broodje döner kebab

De Oostelijke helft van het land vindt dat er geen sla in mag. De Westelijke helft zweert erbij. En deze gourmandische burgeroorlog kwam tot een finale culinaire veldslag, aangevoerd door de veiling van een kostuum in de vorm van een broodje döner. Mét sla erin welteverstaan.

Eigenlijk hoorde het pak bij een reclame van de provincie Alberta over veiligheid in het verkeer. Specifiek was het gericht op mensen die stoned achter het stuur zaten om een broodje kebab te halen.

Maar wanneer een nieuwe regering in 2015 de macht overnam, werd de campagne – tot onze grote spijt – geschrapt. Helaas zijn er dus geen videobeelden van het duurste broodje döner ter wereld. Althans, nog niet.

Biedingsoorlog door sla

Toen de overheid van Alberta het pak via openbare veiling opnieuw aan de man probeerde te brengen, hadden ze vast nooit een dergelijke biedingsoorlog verwacht. Aan The Guardian verklaart de eigenaar van een Canadese kebab-keten waarom hij zijn tanden stuk beet in het duurste broodje döner kebab ter wereld.

“We deden eerst mee aan de veiling om het dönerkostuum te bemachtigen. Maar we bleven in de race omwille van de uitspraken van mensen die tegen ons boden”, vertelde Adil Asim, eigenaar van PrimeTime Donair and Poutine uit Alberta.
“Een paar donairwinkels in het Oosten van het land zeiden dat als ze het kostuum in handen krijgen, ze de sla zouden verwijderen.”

De dönerzaak die ‘donairs’ voor het eerst op de markt bracht, deed trouwens ook mee aan de veiling. En als het van King of Donair afhangt, hoort sla niet thuis in hun uitvinding.

Maar PrimeTime Donair and Poutine won uiteindelijk de veiling met een bod van 16.025 Canadese Dollar, omgerekend net geen 11.000 euro. Het duurste broodje döner kebab ter wereld zal dus geen amputatie ondergaan; de sla blijft erin.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.