Felix Decavel
Felix Decavel Crypto 19 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit kost de ‘gestolen’ cryptomunt van ChatGPT-baas Sam Altman

De CEO van OpenAI lanceerde een nieuw project in de cryptowereld. Maar hoeveel kost de ambitieuze Worldcoin van ChatGPT-baas Sam Altman precies? En is de cryptomunt “gestolen” zoals een andere Worldcoin beweert?

“Het is verkeerd wat deze nieuwe Worldcoin doet. Maar dit is big tech die de kleine man probeert te verpletteren. We laten ons niet ontmoedigen, we laten ons niet kisten en geven ons niet over.”

OpenAI-CEO lanceert Worldcoin

Dit bericht staat in grote letters te lezen op de homepage van de ‘originele’ Worldcoin (WDC); een van de oudste cryptovaluta die nog in leven is. Maar behalve de naam, heeft de nieuwe cryptomunt van de OpenAI-CEO er weinig mee gemeen.

In 2020 werd de Worldcoin (WLD) van Sam Altman opgericht, maar pas sinds 24 juli kun je de munten daadwerkelijk aanschaffen. Op het moment van schrijven kost één Worldcoin rond de 1,40 euro, al een stuk minder dan de all-time high van 2,35 euro op dag dat de munt werd uitgebracht. Bekijk hier de live koers.

Cryptomunt met oogscanner

In de kern is het doel van Worldcoin om in de toekomst mens van AI te kunnen onderscheiden bij financiële transacties. Daarnaast moet de crypto van Sam Altman het mogelijk maken voor de hele mensheid om toegang te krijgen tot de wereldeconomie.

Deze ambitieuze visie uit zich in de fusie van drie hoofdcomponenten. De World App die je hier kunt downloaden, de Worldcoin-token zelf (WLD) en World ID; een nieuw soort digitaal paspoort.

sam altman, crypto, worldcoin, cryptomunt, orb, chatgpt, openai
(Afbeelding: Worldcoin)

Maar nu komt het. Je kunt zo’n World ID alleen krijgen door de irissen in je ogen te laten scannen door een zogeheten ‘Orb’. Op die manier kun je de identiteit op een anonieme wijze – zonder persoonlijke gegevens te delen – van iemand bevestigen.

Deze Orbs kun je overigens niet zelf aanschaffen. En bovendien zijn de biometrische oogscanners van Sam Altman en co voorlopig alleen tijdelijk en op beperkte locaties te vinden. Eens je de World-app hebt gedownload, kun je een afspraak inplannen bij de dichtstbijzijnde Orb om je oogballen te laten scannen.

sam altman, crypto, worldcoin, cryptomunt, orb, chatgpt, openai
(Afbeelding: Worldcoin)

Eng of niet, een anoniem digitaal paspoort lijkt hoe dan ook onvermijdelijk met de evolutie van AI.

Sam Altman en ChatGPT schrijven Black Mirror

Heeft Netflix trouwens nog inspiratie nodig voor het volgende seizoen van Black Mirror? Kunnen ze bij OpenAI-CEO Sam Altman aankloppen ter vervanging van de stakende schrijvers. ChatGPT schrijft toch al afleveringen voor de serie.

Let wel, pomp nog niet al je geld in deze crypto. Voorlopig is slechts 1 procent van alle Worldcoins in omloop. Marktmanipulatie is dus onwijs gemakkelijk voor degenen die de overige 99 procent in handen hebben.

Worldcoin

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.