Pim Jansen
Pim Jansen Geld & Carrière 5 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze ‘hack’ laat jou ongemerkt 1456 euro extra sparen in een jaar

Is sparen niet je grootste talent? Maak het dan zo makkelijk mogelijk voor jezelf. Er is een fool-proof manier om heel makkelijk bijna 1.456 euro per jaar te sparen, zonder dat je het echt merkt op je bankrekening. Altijd lekker zo’n extra potje, dat je om tot een rond bedrag te komen natuurlijk aanvult tot 1.500 euro.

Oké, 1.456 euro per jaar is niet heel veel. Maar de hack werkt ook als je zelf al spaart. Zo’n bedrag als extra jaarbonus is toch lekker meegenomen.

Kleine uitgaven

De kans is groot dat kleine aankopen hier en daar je grootste uitgavenpost vormen. Dat croissantje bij de supermarkt, dat biertje op het terras, die cappuccino op het station. Je koopt deze dingen snel even, omdat ze door hun lage prijs geen pijn doen in je portemonnee.

Totdat je aan het einde van de maand bent natuurlijk, en je weer veel te veel hebt uitgegeven aan impulsaankopen. Hou deze manier van ‘uitgeven’ vast, maar vergeet de troep die je hiervoor koopt.

Simpele hack om te sparen

De hack om bijna 1.500 euro in een jaar te sparen is heel simpel. Het gaat als volgt: maandag leg je 1 euro opzij, dinsdag 2 euro, woensdag 3 euro, donderdag 4 euro, vrijdag 5 euro, zaterdag 6 euro en zondag 7 euro.

Zo spaar je ongemerkt 28 euro per week en 1.456 euro per jaar, zonder dat je het echt in je portemonnee voelt. Net als de kleine aankopen die je altijd doet, merk je er weinig van. De kunst is om die te skippen, dan spaar je dubbel.

Het is bewezen dat hoe meer je met sparen bezig bent, des te meer je ook daadwerkelijk zal sparen in je leven. Toch snappen we het ook wel als je geen zin hebt om elke dag een klein bedrag over te maken. Of misschien ken je jezelf, en vergeet je het weer. Een keer de instellingen wijzigen in je bank-app is een kleine moeite. Uiteraard kun je ook gewoon 28 euro op je spaarrekening storten.

Kun je deze hack het hele jaar volhouden? Na 365 dagen heb je een mooi bedrag van 1.465 euro bij elkaar gespaard, zonder het erg gemerkt te hebben. Lekker voor een vakantie of je aandelenportefeuille.

Groter bedrag sparen

Vind je die 1.465 euro te weinig om in een jaar te sparen? Je kunt de bedragen per dag natuurlijk ook verdubbelen. Of je doet een spaarchallenge waarbij je elke week een hoger bedrag spaart. Je zal zien dat het steeds makkelijker gaat als het bedrag op je spaarrekening groeit.

Als je moeite hebt met geld overhouden, check dan ook eens deze overzichtspagina van het NIBUD.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.