Rajno van Wilgenburg
Rajno van Wilgenburg Sneakers 30 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Gumshoe: sneakers uit Amsterdam, gemaakt van kauwgom

Wij schrijven  regelmatig over schoenen. Denk bijvoorbeeld aan onze wekelijks sneaker-update. Ditmaal vonden we het wel zo gepast om deze sneakers in de spotlight te zetten. De Gumshoe is namelijk een Amsterdams product met een duidelijke boodschap: houd onze straten schoon!

Het lijkt op het eerste gezicht op de zoveelste uniek gekleurde sneaker en lang niet iedereen zal deze knalroze varianten mooi vinden. De boodschap achter het schoeisel is daarentegen wel doeltreffend. De Gumshoe is, zoals de naam eigenlijk al zegt, volledig gemaakt van gerecycled kauwgom van de straat.

Kauwen op een schoenzool

De schoen is een statement. Jaarlijks spugen we 1.5 miljoen kilo kauwgom klakkeloos op straat. Gemeenten moeten veel werk verzetten om de straten schoon te houden. Vervelend en bovenal kost het bakken met geld. Daarom leek het de twee partners een goed idee om een schoen te maken van gerecyclede bubblegum. De Gumshoe was geboren.

In de zool is de plattegrond van het Amsterdamse stadscentrum gegraveerd tezamen met de bekende drie kruizen. In de zool vind je ook een kort printje dat leest: “Made with recycled chewing gum.”

Een duidelijke boodschap

Het is dus niet enkel een origineel idee van een kledingmerk. Explicit Wear wil daadwerkelijk een boodschap geven aan de samenleving. Kauwgom is, zoals we allemaal weten, haast niet biologisch afbreekbaar en blijft gemakkelijk 25 jaar aan de stoeptegels plakken. De opbrengsten van de Gumshoe verkoop worden dan ook (gedeeltelijk) gedoneerd aan Nederlandse gemeenten. Er worden zelfs meer hompen kauwgom op straat gespuugd, dan dat er sigarettenpeuken worden uitgetrapt.

Dit zijn al genoeg redenen om deze schoen te kopen, maar Explicit Wear weet de deal ‘sweeter‘ te maken. Je kunt nu een aanbetaling doen van 49,95 en de rest betaal je wanneer ze verschijnen in juni. Je kan ze hier alvast pre-orderen. Roze is misschien niet helemaal je ding, maar ze komen ook in een zwarte uitvoering met roze accenten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.