Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 22 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Uitgever GTA 6 kondigt release en omzetverwachting aan

Opeens is daar dan het grote nieuws waar fans al jaren op wachten: uitgever Take-Two heeft onthuld wanneer we de lancering van GTA 6 kunnen verwachten. Er is een duidelijke indicatie van een datum en die ligt tussen april 2024 tot en met maart 2025.

Fans leggen ondertussen al bijna tien jaar elk gerucht omtrent GTA 6 onder een vergrootglas, hoe onbetrouwbaar of ongeloofwaardig dan ook.

Slappe geruchten

Twitter staat tjokvol zelfbenoemde leakers, wiens oom, neefje, vriend of buurman bij Rockstar Games zou werken, waardoor hij of zij vage updates over de onaangekondigde game kan delen. Informatie die in de meeste gevallen compleet uit de duim lijkt te zijn gezogen.

Maar ja, al die geruchten kun je pas ontkrachten als je de real deal voor je hebt. We sloten de afgelopen jaren dan ook vaak gerucht-artikelen over Grand Theft Auto 6 af met de tekst dat je beter elke update met een korrel zout kunt nemen, tot we een update krijgen van Rockstar Games of Take-Two. Respectievelijk de ontwikkelaar en uitgever van de Grand Theft Auto-reeks.

Uitgever verklapt timing GTA 6

Goed nieuws: die update hebben we nu gekregen. Nee, er staat niet opeens een onthullingstrailer voor GTA 6 op YouTube, maar er is wel groot nieuws. Take-Two heeft een nieuw earnings report uitgebracht. Saaie, taaie kost voor aandeelhouders, maar één specifieke sectie is wél interessant voor het grote publiek. Lees even mee.

“In Fiscaal 2025 verwachten we dit nieuwe tijdperk in te gaan door verschillende baanbrekende titels te lanceren die volgens ons nieuwe normen zullen stellen in onze industrie en ons in staat zullen stellen meer dan 8 miljard dollar aan Nett Bookings en meer dan 1 miljard dollar aan Adjusted Unrestricted Operating Cash Flow te realiseren. We verwachten dit momentum vast te houden door nog hogere niveaus van bedrijfsresultaten te leveren in Fiscaal 2026 en daarna.”

Nee, nergens wordt letterlijk GTA 6 genoemd. Maar er is maar één game in het portfolio van Take-Two, maar één titel die 8 miljard dollar in het laatje kan brengen, en dat is de opvolger van GTA 5. De game die nu enkel bekend staat als GTA 6. Ja, Grand Theft Auto gaat in ‘Fiscal 2025’ uitkomen, een datum die verder lijkt dan die is. Je hoeft het ditmaal dus niet aan te nemen van een anoniem Twitter-account. Take-Two heeft het zo duidelijk als het maar kan zonder de game zelf te noemen aan de wereld verkondigd.

Twee nieuwe beelden GTA 6 gelekt en fans zijn verdeeld

Datum van release dichtbij

Bovendien is dit gunstiger nieuws dan het lijkt. Take-Two heeft het over het fiscale jaar van 2025. Dat is minder ver weg dan je zou denken: die periode loopt van 1 april 2024 tot 31 maart 2025. En tja, als je dan kijkt naar hoe de gamesindustrie normaliter werkt, dan is een release voor de feestdagen van 2024 met afstand de meest voor de hand liggende timing dan wel datum. GTA 5 kwam bijvoorbeeld in september 2013 uit. Een lancering van GTA 6 in september 2024 zou betekenen dat fans uiteindelijk elf jaar hebben moeten wachten op een opvolger. Leve de gamesindustrie anno 2023.

Maar goed, dan heb je ook wat. Althans, dan heeft Take-Two wat: alles wijst erop dat GTA 6 de bestverkopeende game aller tijden zal gaan worden. GTA 5 was al een recordbrekende game, en de industrie is in de afgelopen tien jaar alleen maar groter geworden.

Potentieel slecht nieuws

Is er dan ook slecht nieuws? Nou, misschien. GTA 5 werd ook na de aankondiging vier maanden uitgesteld. Een fenomeen dat sindsdien haast de standaard is geworden in de gamesindustrie. Vrijwel elke grote titel wordt één of meerdere keren uitgesteld na de eerst genoemde datum. Rockstar Games heeft lang de tijd gehad om aan GTA 6 te sleutelen, maar tegenwoordig kun je dergelijke scenario’s niet meer uitsluiten.

Ach, hoe dan ook kan de speculatie weer aftrappen: want wat betekent een lancering in het fiscale jaar 2025 voor de timing van de aankondiging van de game? Op Twitter en Reddit laat men er al allerlei theorieën op los, van datum tot locatie. Check in de tussentijd ook dit interessante artikel van Forbes, waarin een journalist precies voor je uitrekent hoe en waarom GTA 6 de grootste game aller tijden zou kunnen worden.

Forbes

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.