Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 15 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Top 10 Nederlandse YouTube-kanalen, incluis Saskia’s Dansschool

YouTube telt meer dan 122 miljoen actieve dagelijkse gebruikers. Daarenboven bekijken die gebruikers per dag meer dan 1 miljard (!) uur aan YouTube-content wereldwijd. Hoe zit dat bij ons? En welke Nederlandse YouTube-kanalen mogen zich trots de grootste des lands noemen? Je leest het hier. Tipje van de sluier: Saskia’s Dansschool.

Nederland pronkt helemaal bovenaan het lijstje van landen waar YouTube het best ingeburgerd is. Ongeveer 95 procent van de gehele bevolking gebruikt het videoplatform wel eens. Tijd dus om een balans op te maken. Wat zijn op dit moment de grootste Nederlandse YouTube-kanalen qua aantal abonnees? En hoeveel verdienen die content creators daarmee?

De grootste Nederlandse YouTube-kanalen

Een kleine disclaimer alvorens we erin duiken: de Youtube-inkomsten hieronder zijn een schatting, gebaseerd op cijfers van de website Social Blade. Belastingen en eventuele juridische vergoedingen zijn niet meegerekend. Genoeg gepalaverd, laten we onderaan de lijst beginnen. Bij een missverkiezing kondigen ze toch ook niet meteen de winnaar aan?

10. Hardwell – 5,07 miljoen abonnees

De eerste maar zeker niet de laatste bekende DJ in deze top 10, komt binnen op de laatste plek in de lijst van grootste Nederlandse YouTube-kanalen.

Geschat maandelijks inkomen: 2.017 euro

9. Armada Music TV – 5,07 miljoen abonnees

Krijgt de voorkeur op Hardwell omdat het kanaal meer totale views kent. Armada Music is een legendarisch houselabel dat in 2003 opgericht is door Armin van Buuren.

Geschat maandelijks inkomen: 34.550 euro

8. Armin van Buuren – 5,35 miljoen abonnees

The man, the myth, the legend himself. Heeft geen introductie nodig (of zijn wij gewoon heel oud geworden?)

Geschat maandelijks inkomen: 48.500 euro

7. Saskia’s Dansschool – 5,74 miljoen abonnees

Zonder meer de favoriet van de Mannersredactie. Eindelijk hebben we heupen die op het ritme meebewegen en Hips don’t lie! Woon je toevallig in de buurt van Woerden of Harmelen? Ga dan vooral een kijkje nemen bij Saskia’s Dansschool.

Geschat maandelijks inkomen: 3.454 euro

6. Tiësto – 6,23 miljoen abonnees

Hoewel trance eerder iets uit de jaren 90 lijkt, blijft het wereldwijd nog steeds razend populair. Al maakt Tiësto heden ten dage vooral EDM. Hoe dan ook, zijn muziek is nog altijd populair, getuige de abonnees.

Geschat maandelijks inkomen: 102.450 euro

5. NikkieTutorials – 13,9 miljoen abonnees

En plots schiet het aantal abonnees de hoogte in. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat vanaf nu de meeste YouTubers op deze lijst Engels hanteren als de voertaal voor hun kanaal en op die manier een veel groter bereik hebben. Zo ook Nikkie de Jager. Nikkie is een self-made (wo)man en maakt voornamelijk filmpjes die je tonen hoe je make-up het beste aanbrengt. De visagiste was enkele jaren geleden zelfs te gast bij de talkshow van Ellen DeGeneres. Een herinnering die de Nederlandse liever kwijt dan rijk is.

Geschat maandelijks inkomen: 33.750 euro

4. Trap City – 14,1 miljoen abonnees

Als je van Trap-muziek houdt (blijkbaar bestaan die mensen echt), dan is dit het kanaal voor jou. Staat momenteel dus op 4 in de lijst van grootste Nederlandse YouTube-kanalen.

Geschat maandelijks inkomen: 42.550 euro

3. Martin Garrix – 14,4 miljoen

We komen de top 3 binnen van  de grootste Nederlandse YouTube-kanalen. En als we van het aantal abonnees mogen uitgaan, dan is Martin Garrix de populairste Nederlandse DJ op de aardbol. Wordt sowieso beschouwd als een van de beste EDM-artiesten die er te vinden zijn.

Geschat maandelijks inkomen: 75.850 euro

2. Kwebbelkop – 14,9 miljoen

Ondanks de overduidelijk Nederlandse naam maakte Jordi van den Bussche (alias Kwebbelkop) vooral faam met Engelstalige gaming-filmpjes.

Geschat maandelijks inkomen: 30.700 euro

1. Jelly – 22,9 miljoen abonnees

Net als zijn voorganger geniet Jelly (oftewel Jelle van Vucht) waarschijnlijk een grotere bekendheid wereldwijd dan in Nederland. De gamer maakt vooral content gericht op een jonger nog schoolgaande doelgroep. Het heeft hem in ieder geval geen windeieren gelegd, aangezien hij veruit het grootste Nederlandse YouTube-kanaal in handen heeft.

Geschat maandelijks inkomen: 86.050 euro

Grootste Nederlandse Youtube-kanalen en de inkomsten

Zoals je uit de bedragen hierboven al kan afleiden, bestaat er een grote discrepantie wat betreft het inkomen dat creators van YouTube krijgen. Zo verdient Saskia’s Dansschool een stuk minder dan Armin van Buuren. Als je daar meer over wil weten, lees dan dit artikel , waar we voor je berekenen hoeveel views je nodig hebt om van YouTube te kunnen leven. Denk je dat jouw video’s sowieso een miljoen views halen? Dan is dit artikel misschien meer iets voor jou.

Of ben je benieuwd hoeveel Nederlandse YouTubers verdienen ten opzichte van de absolute wereldtop? Check dan dit lijstje met de best verdienende YouTubers wereldwijd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.