Martin de Coninck
Martin de Coninck Architectuur 15 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze ‘afgebrokkelde’ wolkenkrabber in China is next-level architectuur

In Nanjing, een stad in het oosten van China, verrijst binnenkort een prachtige wolkenkrabber, opgesplitst in twee ‘Oasis-torens’. Trapsgewijs bedekt met planten en bomen. Check dit Nederlandse staaltje next-level architectuur.

Niet alleen een lust voor het oog; meer groen integreren in betonnen jungles is sowieso geen slecht idee. Dit heeft namelijk een verkoelend effect en kan zomaar een paar graden schelen op warme dagen. Zeker geen overbodige luxe nu extreem hoge temperaturen meer regel dan uitzondering zijn.

Afgebrokkelde wolkenkrabber in China

Groene daken zijn natuurlijk niets nieuws. Deze groene trend is overal zichtbaar, ook in Nederland.

MVRDV Oasis Towers, afgebrokkelde wolkenkrabber, china, next level architectuur, 3
MVRDV

Toch is de manier waarop de Chinese ‘afgebrokkelde’ wolkenkrabber bedekt wordt met groen wel degelijk nieuw te noemen. Beide torens in Nanjing worden namelijk trapsgewijs, inclusief natuurlijke onregelmatigheden, bedekt met bomen en (struik)gewas. En dat ziet er niet alleen erg cool uit, maar ook heel natuurlijk. Met deze next-level architectuur wordt namelijk het natuurlijke landschap van China nagebootst.

Nederlandse architect ontwerpt Oasis-torens

Het ontwerp van de Oasis-torens komt van Winy Maas (een Nederlands architect) en Wenchian Shi. De geweldige duurzame constructie bewaakt een natuurparadijs dat op grondniveau tussen beide torens loopt. Elk van de torens, één gericht op het zuiden en één op het noorden, zal veertig verdiepingen tellen.

MVRDV Oasis Towers, afgebrokkelde wolkenkrabber, china, next level architectuur, drone
MVRDV

Tussen beide torens in wordt een klein gebouw van vier verdiepingen gebouwd. Een soort verbindingselement waarmee bewoners zich van het ene gebouw naar het andere kunnen verplaatsen. Dit verbindingselement heeft ook een andere functie: een scheiding creëren tussen het groene landgoed en het omringende Financial District. Het tussengebouw zal ook plaats bieden aan uitgaansgelegenheden en winkels, terwijl de Oasis-torens zelf puur bedoeld zijn om in te wonen.

Next-level architectuur in beeld

Het natuurpark dat tussen de benen van afgebrokkelde wolkenkrabber snijdt, zorgt trouwens niet alleen voor extra biodiversiteit, maar fungeert ook als luifel. Zo wordt het panorama van de Oasis-bewoners in China niet onnodig vervuild door winkelende mensen op grondniveau. Als je je zo heerlijk in de natuur waant, wil je natuurlijk geen mierenhoop aan mensen in je blikveld spotten. Goed, nog een paar impressies van dit puike staaltje architectuur. Meer specificaties en duurzaamheidsclaims vind je op de website van architectenbureau MVRDV.

MVRDV
MVRDV
MVRDV Oasis Towers, afgebrokkelde wolkenkrabber, china, next level architectuur, groen
MVRDV

Check ook deze drijvende stad bij de Malediven, tevens Nederlandse architectuur, die vanaf 2024 bewoond moet worden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.