Redactie
Redactie Human Interest 29 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Een natuurgebied in de stad? Dat kan gewoon dankzij Rooftop Revolution

Nederland wordt voller en voller. Zo vol, dat we door de huizen de stad niet meer kunnen zien, zeg maar. Weilanden worden vervangen door nieuwbouw en op (groene) speeltuinen wordt gigantisch bezuinigd. Als je in de grote stad een noemenswaardig stukje groen wil spotten, moet je soms een paar kilometer fietsen naar het dichtstbijzijnde park.

Dat kan anders, vinden ze bij Rooftop Revolution. De stichting sloot zich aan bij Voor de Wereld van Morgen, de community van ASN Bank die duurzame ondernemers op weg helpt. Dat doen ze niet alleen qua financiering, maar ook met kennis, publiciteit en een netwerk.

600.000 voetbalvelden

Alle ondernemingen die bij de community (die je kunt ontdekken op de site Voor de Wereld van Morgen) zijn aangesloten, proberen de wereld een beetje beter te maken met duurzame gadgets en producten, of andere toffe initiatieven. Het doel van Rooftop Revolution is, bijvoorbeeld, om al over twee jaar tien procent van de Nederlandse daken groen te krijgen.

Wat je je bij groene daken moet voorstellen? Nee, geen zonnepanelen, maar échte bomen. In Nederland ligt vierhonderd vierkante kilometer aan plat dak, wat gelijk staat aan zo’n zeshonderdduizend voetbalvelden. Stel je eens voor, dat dat allemaal mini-parkjes zouden zijn? Dat is niet alleen goed voor ons uitzicht, maar ook voor een zuiverdere lucht, betere isolatie én een levendigere biodiversiteit. Hoe dat oogt, zie je hieronder.

Rooftop Revolution, Alice Wielinga.

Rooftop Revolution

De stichting Rooftop Revolution adviseert vooral bedrijven over hoe zij aan de slag kunnen gaan met het verduurzamen van daken en ondersteunt overheden. Maar, ook buurtbewoners worden betrokken. Initiatiefnemers krijgen de eretitel ‘dakboswachter’ – hoe leuk klinkt dat? En, aan alles wordt gedacht, zoals slimme regelsystemen die reageren op het weer. Daardoor kunnen daken bijvoorbeeld regen opvangen tijdens heftige buien, zodat de riolering niet overbelast raakt én het water kan worden hergebruikt.

Een leuk voorbeeld is de samenwerking met Booking.com, waardoor maar liefst 450 hotelpartners worden bereikt. Sommige daarvan krijgen komend jaar bijvoorbeeld bij-vriendelijke bloemen op het dak. Hotel Arena in Amsterdam heeft zelfs een eigen daktuin op de parkeergarage met verse kruiden en gewassen, die door de chef worden gebruikt.

Aanleg Schinkelhavenkade

Voor de Wereld van Morgen

Geïnspireerd? De website Voor de Wereld van Morgen is er niet alleen om duurzame initiatieven te ontdekken, maar je kunt er ook inspiratie en tips vinden om bijvoorbeeld je eigen bedrijf op te starten. De wereld kan immers alleen maar beter worden als we daar allemaal aan meewerken.

 

Bedrock

In samenwerking met ASN Bank

Reageer op artikel:
Een natuurgebied in de stad? Dat kan gewoon dankzij Rooftop Revolution
Sluiten