Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Reizen 15 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Goedkoop vakantieoord herbergt mooiste natuurgebied van Europa

Ibiza, Corsica, Rhodos en Corsica. Ze zijn allemaal prachtig, maar het mooiste vakantie-eiland hoort bij Portugal en heet Madeira. En het is ook nog verreweg het goedkoopst.

Hoewel we door de recente temperaturen al dagen in vakantiesfeer verkeren, zitten we helaas nog wel een paar maanden aan ons bureau gekluisterd. Het hoogst haalbare voor nu is een desktopvakantie. Eerder namen we je mee naar de goedkoopste (en verrassend leuke) stad van Europa en het favoriete Griekse eiland van Leonard Cohen. Dit keer dalen we af naar Madeira, een archipel die op de Afrikaanse Plaat ligt, maar deel uitmaakt van Europa.

Madeira: de afgelegen parel van Portugal

Madeira is een eilandengroep bestaande uit Madeira, Porto Santo en Desertas. Samen zijn ze qua oppervlakte iets kleiner dan de provincie Utrecht. Van de 250.000 inwoners bevindt een groot deel zich in hoofdstad Funchal.

Prettig om te weten voordat je Madeira in overweging neemt als vakantiebestemming, is dat het een waarmerk heeft ontvangen van Earth Check. Dit betekent dat Madeira zich voldoende inzet voor duurzaam toerisme dat niet ten koste gaat van de natuur. Dat gezegd hebbende, leiden we je graag langs de grootste hoogtepunten die de archipel te bieden heeft.

1. Goedkope restaurants en cafés

Of het nu gaat om de prijs van levensonderhoud, producten in de supermarkt of hapjes en drankjes in de horeca; in Portugal is je euro het meest waard van heel West-Europa. Madeira is hier geen uitzondering op. Een typische maaltijd in een restaurant zoals A Bica krijg je anno 2024 voor zo’n 12 euro.

madeira goedkope vakantie
Tot de locale cuisine behoren vissoorten zoals zeebaars, makreel en forel. (Afbeelding: Madeira Web)

Bij Pub Number Two drink je al een glas witte wijn, rode wijn of rosé voor 2,60 euro. Het lokale drankje is Poncha, een tamelijk sterke cocktail met passievrucht, brandewijn, honing, citroen en ijs. We zien hem voor 2,80 euro op de kaart staan. Wij vinden hem nu al lekker!

2. De mooiste natuur van Europa

Goedkoop eten en drinken is leuk, maar we hadden de mooiste natuur van Europa beloofd. Volg ons het Laurisilva in!

madeira portugal vakantie goedkoop
(Afbeelding: Visit Madeira)

Laurisilva is een laurierbos dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Het natuurgebied wordt ook wel een ‘levend fossiel’ genoemd; je vindt er onder andere bomen van 800 jaar oud. Daarnaast noemen talloze zeldzame plant- en diersoorten het hun thuis, waaronder de lange-tenen duif. Als toerist kun je in dit subtropische regenwoud kanoën, canyonen (rivierwandelen), klifspringen, hiken en trail runnen.

madeira goedkoop vakantie portugal
(Afbeelding: Visit Madeira)

Naast Laurisilva vind je op Madeira ook de hoogste klif van Europa, de Cabo Girao. Sinds kort is hier een uitkijkpunt met glazen vloer gebouwd, om je optimaal van het uitzicht te laten genieten.

3. De 25 fonteinen-tocht

Nog even terug naar Laurisilva, want hier bevindt zich ook de Risco Levada: de 25 fonteinen-wandeling. Dit is een van de mooiste wandelroutes van Madeira.

madeira goedkope vakantie portugal
(Afbeelding: Visit Madeira)

Over een afstand van 11 kilometer loop je door laurierbossen en heidelandschap, waarbij je langs 25 natuurlijke waterbronnen komt (waaronder enkele watervallen).

madeira portugal vakantie goedkoop (3)
(Afbeelding: Madeira.best)

Over de 25 fonteinen-tocht doe je als je een beetje fit bent ongeveer 4,5 uur. Nét te doen, zouden we zeggen.

4. De stad Funchal

Tot slot een woordje over hoofdstad Funchal. Deze stad van ongeveer 100.000 inwoners staat vol traditionele witte huizen. Het stadsbeeld wordt bepaald door smalle straatjes en talloze mini-terrasjes.

funchal madeira portugal goedkoop vakantie
(Afbeelding: Pexels)

Populaire trekpleisters van Funchal zijn de natuurlijke zwembaden aan de kust. Het meest bekende bad, Lido Pools, bestaat uit twee baden die zijn gevuld met zeewater (en dus zout zijn). Vanuit de promenade aan de kust loop je zo het zwembad in.

madeira goedkope vakantie portugal (2)
(Afbeelding: Visit Madeira)

De grootste bezienswaardigheid van Funchal is echter de Monte Palace, een park van 70.000 vierkante meter vol exotische planten, pauwen, eenden, karpers, bruggen en sculpturen.

monte palace goedkoop vakantie portugal madeira
Monte Palace, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Madeira. (Afbeelding: Visit Madeira)
monte palace goedkoop madeira portugal vakantie
(Afbeelding: Pexels)

Er zijn typisch Japanse en Chinese elementen uit de (tuin)architectuur te vinden, maar deze worden afgewisseld met (bijvoorbeeld) Zimbabwaanse kunstschatten.

5. Potje voetbal kijken van C.D. National

Op Madeira wordt ook nog gevoetbald, en zelfs op een alleraardigst niveau. Twee jaar geleden speelde het team van Madeira, C.D. National, nog op het hoogste niveau in Portugal. Nu spelen ze één niveautje lager. Het stadion, Estádio da Madeira, ligt midden tussen de woeste bergen, waardoor we ons kunnen voorstellen dat het er kan spoken. C.D. National uit, altijd lastig.

madeira vakantie goedkoop eiland portugal
(Afbeelding: ANP)

Het stadion is in 2007 gebouwd en heeft een capaciteit van iets meer dan 5.000 toeschouwers. De goedkoopste tickets kosten een tientje.

Madeira dus, de Portugese parel op 1600 kilometer voor de kust van Marokko. Vliegtickets van Ryan Air vinden we vanaf een euro of 150 voor een retourtje. Tot de volgende desktopvakantie!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.