Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Reizen 16 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit ‘vergeten’ Griekse eiland is goedkoop, autovrij en erg mooi

Dit eiland in Griekenland was al in 1960 favoriet bij een van de allergrootste artiesten van zijn generatie, maar wordt door het grote publiek tegenwoordig over het hoofd gezien. Manners tipt het Griekse eiland Hydra als onontdekte parel in de Egeïsche Zee.

Griekenland is met meer dan 30 miljoen toeristen per jaar een van de populairste bestemmingen in de Middellandse Zee. Een heleboel mensen gaan eiland hoppen, maar de meeste blijven hangen rond populaire eilanden als Mykonos, Santorini en Corfu. Dit zijn echter maar drie van de in totaal 6000 eilanden (waarvan 227 bewoond) die Griekenland rijk is.

Eentje van deze is jarenlang het thuis van een jonge Leonard Cohen geweest en werd een tijd geleden tot mooiste eiland van Griekenland bestempeld door National Geographic. We hebben het over het Griekse eiland Hydra.

Goedkope vakantie op het mooiste eiland van Griekenland

Het Griekse eiland Hydra in de Egeïsche Zee ligt op anderhalf uur varen van Athene. Hoewel er meer katten dan mensen (3.500 om 2.100) wonen, is er vooral in de zomer sprake van best wat reuring. Hydra is geen partyeiland, maar je kunt er tijdens het hoogseizoen wel de hele nacht door dansen en cocktails drinken in een van de strandtentjes. Bijzonder aan het eiland is dat er geen auto’s rijden, behalve vuilniswagens. Ezels, paarden en watertaxi’s nemen het vervoer voor hun rekening.

vakantie mooiste eiland griekenland Hydra (5)
Het eiland Hydra in de Egeïsche Zee (Afbeelding: Unsplash)
hydra griekenland wandelen
Hydra is een wandelwalhalla (Afbeelding: Unsplash)

Daarnaast mag het eiland pronken met een paar schitterende wandeltochten. Over een pad van 2,3 kilometer wandel je naar vissersdorp Mandraki, via een strandpad van 4,5 kilometer bereik je het strand van Limnioza. De pittigste (en mooiste) route leidt door de binnenlanden naar het klooster Zourva in het noordoosten van het eiland. Vanuit hier kun je met de watertaxi terug naar het havendorp.

Mooiste eiland van Griekenland volgens National Geographic

National Geograpic Traveler waardeerde Hydra als mooiste eiland van Griekenland. In tegenstelling tot het Griekse eiland dat in de top tien staat van mooiste stranden ter wereld, behoort Hydra allerminst tot de populairste eilanden van Griekenland. Hierdoor is het significant goedkoper dan bijvoorbeeld het naburige zustereiland Spetses.

hydra vergeten eiland griekenland autovrij spotgoedkoop airbnb 43 euro per nacht
Het uitzicht vanuit je Airbnb voor 43 euro per nacht (Afbeelding: Airbnb)

Manners vindt diverse accomodaties voor een euro of vijftig, zoals bovenstaande voor 43 euro per nacht. Krijg je een prima uitzichtje voor! Hier vind je alle praktische informatie over het vergeten Griekse eiland, van de beste stranden tot beste hotels.

Ook favoriet van Leonard Cohen

In 1960 ging een nog piepjonge Leonard Cohen met zijn manuscript onder zijn arm naar Hydra, hopende om hier zijn eerste roman af te maken. Hij trok in bij het schrijverskoppel Clift and Johnston waar hij over schreef: ‘ze dronken meer dan andere mensen, ze schreven meer, ze werden vaker ziek, ze werden vaker beter, ze vloekten meer en jubelden meer. Ze waren een inspiratie.’

leonard cohen grieks eiland hydra
Een gedenksteen voor het vakantiehuis van de op het Griekse eiland geliefde Leonard Cohen, na zijn dood in 2016 (Afbeelding: ANP)

Het zijn Clift en Johnston geweest die Leonard Cohen aanmoedigden om zijn eerste concert te geven. Ook dit stukje muziekhistorie kun je op Hydra bezoeken, want het huis waarin Leonard Cohen 64 jaar geleden verbleef staat er nog steeds!

Goedkoopste stad van Europa

Ook in Griekenland: de stad van Europa met de allerlaagste huizenprijzen. En net als Hydra lijkt het daar allerminst verkeerd toeven!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.