Dennis Mons
Dennis Mons Eten & Drinken 12 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

5 uitstekende whisky’s en bourbons die geen arm en been kosten

Het nippen en de geur van een fijne whisky kunnen bedonderend overweldigend zijn. Maar in alle eerlijkheid; heel goede whisky is niet het goedkoopste drankje ter wereld. En toch, met een goede smaak en kennis van betaalbare whisky’s én bourbons kunnen we lekker achterover gezakt, al dan niet met sigaar, genieten. Je moet de merken alleen wel zien te vinden. We helpen je een beetje.

Het is een domme legende dat whisky’s en bourbons altijd een vermogen moeten kosten. Natuurlijk zijn er uitzonderingen zoals een fles Macallan Red Collection, die voor ruim 700 euro over de toonbank ging. Maar smaakt die whisky echt zoveel beter? We gingen speuren naar een aantal soortgelijke drankjes dat past in een normale mensen-budget.

Betaalbare whisky’s en bourbons

Wie wil er niet een wereldbol gevuld met exclusieve drankjes die je visite onder de indruk laat zijn? Maar in alle eerlijkheid; niet iedereen heeft daar de centen voor. Dat hoeft niet te betekenen dat je moet beknibbelen op een goede whisky, whiskey of bourbon. Deze flessen zijn uitstekend betaalbaar en zalig om te drinken.

Whisky (Schotland)

Aberlour 12 Years Double Cask – 35 tot 55 euro

Speyside, aberlour, betaalbare whisky, bourbon
(Afbeelding: Aberlour)

Deze Spey is beroemd geworden door zijn fruitige smaak. Het is de combinatie van rozijnen en peer met een zoete slurp. Toch zijn niet alle Speys zo fruitig, het bedrijf heeft nog een aantal meer rokerige merken op de markt gezet. Speyside single malt whisky’s zijn in vergelijking met andere Schotse single malts doorgaans zoeter van smaak, met invloeden van rozijnen tot fruitige rijpe peren. De zoetheid komt voort uit de sherry gelagerde houten vaten. Hints van noten en mout zijn gebruikelijk, maar in sommige single malts proef je een verfijnde rokerigheid. De Aberlour 12 Years Double Cask is een uitstekend voorbeeld.

Balvenie 12 Years Old Double Wood – 40 euro

Balvenie 12 Years Old Double Wood, betaalbare whisky, bourbons
(Afbeelding: Balvenie)

Van alle whiskyregio’s in Schotland is Speyside de meest iconische, onder meer vanwege al het heldere water dat er stroomt. Het gros van alle Glen-distilleerderijen, zoals het populaire Glenfiddich, zijn daarom ook in de Speyside-regio te vinden. Ondanks de gigantische keuze aan heerlijke, verslavende en toegankelijke doch complexe Speyside-whisky’s, keren wij keer op keer terug naar de Balvenie 12 Years Old Double Wood. Want niet alleen is het, zoals de age statement verraadt, 12 jaar lang gerijpt, maar het is eerst gerijpt op Amerikaanse eikenvaten (waar deze scotch zijn bourbon-achtige vanillenoten van krijgt) en vervolgens op sherryvaten (donker fruit, karamel, et cetera). Er is zoveel te ontdekken!

BOURBON (Amerika)

Buffalo Trace – 20 tot 30 euro

Buffalo Trace, bourbon, betaalbaar
(Afbeelding: Buffalo)

Buffalo Trace is een beetje een love-it-or-hate-it bourbon. Het is namelijk een ‘low rye’ bourbon, aangezien dit maisdestillaat met minder dan 10% rogge gedestilleerd is. Bourbon-puristen prijzen Buffalo Trace dus voor z’n bourbonesque zoetheid, waar je veel vanille, banaan, bruine suiker en kaneel in kunt vinden. Anderen missen de kruidigheid en de droge eikenhout van andere iconische merken, zoals Woodford Reserve of Four Roses. Maar voor minimaal twee tientjes is het voor ons duidelijk welke bourbon onze go-to is: Buffalo Trace is áltijd genieten, zowel neat als in bijvoorbeeld een Old Fashioned.

Whiskey (Ierland/h2>

Green Spot – 40 euro

Green Spot, betaalbare whiskey
(Afbeelding: Green Spot)

Ierse whiskey (met een ‘e’) staat vooral bekend om zijn smoothness, wat mede te danken is aan het feit dat de alcohol driemaal gedistilleerd is (in tegenstelling tot de twee keer van Schotse whisky). Jameson is hier een prima voorbeeld van — it’s the world’s best selling whiskey for a reason — maar wie bereid is 40 euro neer te leggen voor een fles, kan iets magischer halen: Green Spot. Deze luxere, complexere Ierse whiskey gebruikt, ironisch genoeg, alcohol dat uit de Jameson-distilleerderij komt, maar die vervolgens acht jaar lang gerijpt is een oude Middleton pot still. Je weet wel, zo’n gigantisch koperen ding in de vorm van een ui. Het resultaat is de smoothness van Ierse whiskey, maar met de zoetheid en vruchten die je normaliter alleen aantreft in bijvoorbeeld Schotse ‘sherried’ whisky’s.

Whisky (Japan)

Nikka From The Barrel – 40 euro

Nikka From The Barrel, japan, betaalbare whisky
(Afbeelding: Nikka)

Deze Japanse blend heeft de complexe smaak van een Schotse single malt, mede dankzij de malt whisky en het hogere proof/alcoholpercentage, maar is toch zacht en toegankelijk dankzij de graanwhisky waarmee die geblend is. Nieuwkomers willen er wellicht wat water in doen om de proof naar beneden te halen, maar in principe is deze uitstekend neat te drinken. Heerlijk. Besef wel dat je maar een halve liter krijgt; dat is prijs die je betaalt voor zo’n hoger alcoholpercentage.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.