Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's 13 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

5 elektrische auto’s die in 2022 eindelijk op de markt komen

Elektrische auto’s zijn inmiddels niet meer uit het straatbeeld weg te denken en het aanbod wordt steeds groter. Deze vijf EV’s kun je in 2022 op de markt verwachten.

Door bijvoorbeeld het chiptekort is het niet zeker of alle auto’s volgens planning uitgeleverd worden. Voor het lijstje is gekeken naar de verwachte afleverdatum die de fabrikanten stellen.

Elektrische auto’s die je in 2022 kunt verwachten

In een van de wagens, de Volkswagen ID. Buzz, namen we vast een kijkje. Maar check ook zeker de Nederlands Lightyear One, die op ons overkomt als de futuristische versie van de aloude Citroën BX.

1. Volkswagen ID. Buzz

Volkswagen onthulde deze maand de ID. Buzz, de hedendaagse elektrische variant van het oude hippiebusje. We gingen op pad voor de introductie van de EV en stelden vijf redenen op waarom de ID. Buzz het wint van de oude Volkswagen T1.

Net als bij de oude T1 ligt er een motor op de achteras. In dit geval een elektromotor met een vermogen van 204 pk (150 kW) en 310 Nm aan koppel. De krachtbron is gekoppeld aan een 77 kWh-accupakket, goed voor zo’n 420 kilometer actieradius. Volkswagen zegt de elektrische auto dit jaar nog op de markt te brengen. Welke maand, is nog de vraag. Feit is dat het concept al jaren geleden is onthuld. Zal tijd worden, dus.

2. MG5 Electric

De Chinees-Britse autobouwer MG komt dit jaar nog op de markt met een MG5. Het model moet op de prijslijst komen voor 33.985 euro. Dit wordt de eerste echt betaalbare elektrische stationwagen.

elektrische auto, 2022
(Afbeelding: Wheelsage)

Voor het geld krijg je de ‘Standard Range’ met een 50,3 kWh-batterij en 320 kilometer aan rijbereik. De elektromotor in de neus is goed voor 130 kW en 280 Nm.

‘s Werelds goedkoopste elektrische auto is beter dan je denkt

De Long Range-versie is er vanaf 36.985 euro en heeft een accupakket van 61,1 kWh. Hiermee kun je volgens de fabrikant zo’n 400 kilometer rijden. De motor in deze versie levert 15 kW minder en evenveel newtonmeter aan koppel.

3. Volkswagen ID.5

De eerste exemplaren van de Volkswagen ID.5 rollen inmiddels al van de band. De elektrische auto deelt veel techniek met de ID.3, ID.4 en de ID. Buzz. Ze komen immers van hetzelfde MEB-platform.

(Afbeelding: Volkswagen)

De ID.5 wordt geleverd met een 128, 150 of 200 kW elektromotor gekoppeld aan een 77 kWh-accupakket. De versie met een 200 kW-motor is de vierwielaangedreven GTX, de sportiefste versie van de SUV.

4. Lightyear One

Jawel, een Nederlandse auto in het lijstje. De elektrische zonneauto, die zijn oorsprong in het Brabantse Helmond heeft liggen, wordt dit jaar geproduceerd in het Finse Uusikaupunki.

elektrische auto's, 2022, lightyear one, tesla, nederlandse elektrische auto, actieradius
(Afbeelding: Lightyear) (Afbeelding: Lightyear)

De zonneauto kost minimaal 119.000 euro. Vorig jaar reed Lightyear 710 kilometer met de elektrische auto, die is voorzien van een 60 kWh accupakket. Dit door een constante snelheid van 85 kilometer per uur te rijden. Wat uiteindelijk de exacte specificaties zijn, is nog onbekend. Ook is niet bekend wanneer de One wordt uitgeleverd, maar volgens planning ergens in 2022. Het bedrijf start de productie met een kleine serie van 946 exemplaren.

5. Toyota bZ4X

Toyota komt dit jaar met de bZ4X op de markt. De crossover wordt geleverd als voor- en vierwielaandrijver. De voorwielaandrijver heeft een elektromotor die goed is voor 150 kW en 265 Nm. De vierwielaandrijver heeft een extra motor op de achteras van 80 kW. Het systeemvermogen komt bij dit model uit op 160 kW en 226 Nm.

De 5 populairste occasions in Nederland van afgelopen jaar

Vooralsnog krijgen alle bZ4X-modellen een accu met een capaciteit van 71,4 kWh. Hiermee moet je zo’n 450 kilometer aan rijbereik hebben. Hoe de Japanse elektrische auto rijdt, laat Autovisie-redacteur Dries van den Elzen zien in een review van de EV.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.