Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 3 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

‘s Werelds goedkoopste elektrische auto is beter dan je denkt

Opladers, zonnebrillen en telefoonhoesjes. Het aanbod op de Chinese webshops Alibaba is gigantisch. Je kunt er zelfs een elektrische auto kopen. Een heel goedkope zelfs, van het merk ChangLi. En die werkt beter dan je zou denken, zo blijkt uit een test.

De goedkope mini-EV is natuurlijk geen Tesla, maar een vreemd plastic wagentje. Toch moet je in oogschouw nemen dat de Chinese auto omgerekend slechts 942 euro kost, en dat inclusief accu’s. Daarmee is het volgens verschillende automagazines de goedkoopste elektrische auto op aarde. Als je meerdere tegelijk koopt, is de prijs overigens nog lager.

‘s Werelds goedkoopste elektrische auto

Leuk en aardig, zo’n goedkoop barrel. Maar wat krijg je voor dat geld? De auto heeft een elektromotor van 800, 1000 of 1200 watt, waarmee je een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur kunt halen. Afhankelijk van de motor en accu kun je 40 tot 100 kilometer met de kleine elektrische auto rijden. Als een ‘echte’ auto heeft het karretje een ruitenwisser, rondom verlichting en zelfs een imperiaal en bull-bar.

Goedkoopste Duitse elektrische auto maakt verrassende comeback

Kijken we naar het interieur, dan is hier ruimte voor vier personen. En ‘s werelds goedkoopste elektrische auto heeft zelfs een radio, digitaal dashboard, verwarming en achteruitrijcamera. De vier passagiers mogen niet te zwaar zijn, de auto heeft een maximale laadcapaciteit van 300 kilogram.

Op pad met de via Alibaba gekochte ChangLi

De Amerikaanse verslaggever Jason Torchinsky van Jalopnik bestelde de ChangLi via het Chinese Alibaba en was positief verrast. Onder de goedkope afwerking van kunststof schuilt een carrosserie van stevig metaal. De auto kwam zelfs met een speciale oplader voor de Verenigde Staten.

Kun je de elektrische auto echt zien als officieel vervoer? Nee, de ChangLi is absoluut niet goedgekeurd voor de openbare weg. Het is in Nederland zelfs verboden om met een dergelijk voertuig de weg op te gaan. Tenminste, bij dit model. Door zijn hoogte van meer dan 2 meter mag je hem ook niet als scootmobiel rijden. Echter, er staan ook Chinese elektrische auto’s te koop die je hiervoor wel mag gebruiken. Check dan wel of de karretjes aan de Nederlandse eisen voor scootmobiels voldoen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.