Martin de Coninck
Martin de Coninck Gezondheid 25 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

5 verrassende gezondheidsvoordelen van bier (met mate)

Een koud biertje ongezond? Hangt ervan af hoeveel je drinkt. Drink met mate of alcoholvrij en profiteer van de verrassende gezondheidsvoordelen van bier. Proost.

Bier is al eeuwenlang een van de populairste (alcoholische) dranken. Tegenwoordig is speciaalbier populair en zijn er steeds meer lekkere alcoholvrije soorten. Neem dit artikel met een knipoog, we gaan je echt niet vertellen dat je meer moet drinken, maar er zitten wel degelijk aangetoonde gezondheidsvoordelen aan bier. Zo kun je voortaan aan je collega’s vertellen dat je een “gezond weekend” hebt gehad. En check de gezondheidsvoordelen van whisky als je meer van het sterke spul bent.

Verrassende gezondheidsvoordelen van bier

Voordat je uit enthousiasme een heel krat bier overmeestert: de gezondheidsvoordelen gelden alleen voor matige alcoholconsumptie. Wat dat precies betekent volgens het voedingscentrum, lees je hier. En zoals gezegd: alcoholvrij of laag in alcohol is tegenwoordig even lekker.

1. Gezonde ingrediënten

Bier bestaat voor 90% uit water, oplosbare vezels, sporen van ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium, zink, koper, mangaan, selenium, fluoride en silicium. Zo, dat was een beste lijst. Daarnaast bevat bier een uniek antioxidantprofiel, waarvan het grootste deel afkomstig is van mout en hop. De samenstelling van al deze gezonde ingrediënten varieert trouwens per biersoort.

2. Lager cholesterolgehalte

Verkalkte aderen waar het bloed moeizaam doorheen stroomt; daar zit niemand op te wachten. Slecht cholesterol is een sluipmoordenaar die we kunnen bevechten met een lekker koud biertje. Volgens een studie van de American Heart Association bestaat er een link tussen gematigd drinken en een langzamere afbraak van het goede cholesterol. Zeg maar de variant die het teveel aan slecht cholesterol naar de lever afvoert, waar het vervolgens wordt afgebroken.

3. Minder risico op diabetes type 2

Meerdere studies tonen aan dat het drinken van alcohol (dus ook alcoholrijk bier) de kans op diabetes type 2 met zo’n 30% verlaagt. Het gaat hier trouwens wel om matige consumptie van alcohol. Voor zware drinkers geldt namelijk dat zij meer risico lopen op diabetes type 2.

4. Stevige, gezonde botten

Sterke botten, dat willen we allemaal. Bier bevat voedingssilicium ,dat belangrijk is voor de groei en ontwikkeling van botten en bindweefsel.

5. Verbeterde cognitieve en psychologische gezondheid

Verscheidene onderzoeken naar Parkinson suggereren dat licht tot gematigd drinken leidt tot een minder snelle cognitieve aftakeling dan bij niet-drinkers en stevige drinkers. Daarnaast heeft het drinken van bier positieve effecten op de mentale gezondheid. Het goudgele genot zou leiden tot minder spanning en stress en een verbeterd welzijn.

Na deze lijst met gezondheidsvoordelen van bier heb je vast dorst gekregen. We helpen je een handje met de best beoordeelde Nederlandse IPA’s.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.