Pim Jansen
Pim Jansen Banen & Salaris 5 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Het gemiddelde besteedbaar inkomen in Nederland per leeftijdscategorie

In Nederland zijn we niet heel open over ons salaris. Het is daardoor lastig om voor jezelf te bepalen of je genoeg verdient. Gelukkig is er altijd nog het CBS. Het Centraal Bureau voor de Statistiek verzamelt allerlei data over de Nederlandse samenleving. Ook hoeveel we verdienen en wat het gemiddelde besteedbaar inkomen is per leeftijdscategorie.

Het besteedbaar inkomen is het netto bedrag dat je te besteden hebt. Dit is simpel gezegd het bruto inkomen verminderd met afgedragen premies en belastingen. Dit bedrag zegt dus wat over de financiële ruimte die je hebt. Het besteedbaar inkomen wordt daarom ook gebruikt om de koopkracht te berekenen.

Gemiddelde besteedbaar inkomen op basis van leeftijd hoofdkostwinner

Het CBS heeft allerlei data verzameld over de verdeling van besteedbaar inkomen in Nederland. Dit gaat echter altijd per huishouden en niet om individuele cijfers. Wel kunnen we onderscheid maken op basis van de leeftijd van de hoofdkostwinner. Op deze manier krijgen we een beeld van het gemiddelde besteedbaar inkomen in Nederland per leeftijdcategorie.

Let bij het lezen van onderstaande cijfers goed op. Het bedrag dat je ziet is het inkomen van het huishouden en dus niet van de hoofdkostwinner alleen.

Tot 25 jaar: 16.300 euro per jaar
25 tot 35 jaar: 40.800 euro per jaar
35 tot 45 jaar: 53.300 euro per jaar
45 tot 55 jaar: 60.600 euro per jaar
55 tot 65 jaar: 54.900 euro per jaar
65 tot 75 jaar: 41.200 euro per jaar
75 jaar en ouder: 41.500 euro per jaar

Zoals gezegd gaat het hierboven om het gemiddelde besteedbaar inkomen per huishouden. Daar zitten dus huishoudens bij waarin één persoon voor het inkomen zorgt, maar het kunnen er dus ook twee of meer zijn. Dit heeft logischerwijze grote invloed op het bedrag dat binnenkomt.

Gemiddelde besteedbaar inkomen op basis van aantal kostwinners

Gelukkig beschikt het CBS ook over die data. Zo kunnen ze inzichtelijk maken wat het gemiddelde besteedbaar inkomen is per huishouden op basis van het aantal kostwinners.

Huishouden met één kostwinner: 27.900 euro per jaar
Huishouden met twee kostwinners: 56.300 euro per jaar
Huishouden met drie kostwinners: 73.000 euro per jaar
Huishouden met vier of meer kostwinners: 90.400 euro per jaar

Hoeveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander

Nu je weet hoeveel besteedbaar inkomen de gemiddelde Nederlander heeft, is de volgende vraag wat ze daarmee doen. Het CBS heeft daar deels inzicht in. Bijvoorbeeld hoeveel er gemiddeld gespaard wordt. Of jij een boven of onder gemiddelde spaarder bent, lees je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.