Stijn Kuster
Stijn Kuster Sport 15 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze Japanse sport verovert de wereld en Nederland doet mee

Trefbal, als kind heb je het waarschijnlijk wel eens tijdens de gymles gespeeld. Er is nu een geheel eigentijdse editie van het spel genaamd HADO. De Japanse sport, tegenwoordig ook te spelen in Nederland, is een combinatie tussen gamen en sporten.

HADO vindt zijn oorsprong in Japan, maar wordt inmiddels ook in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Spanje door miljoenen mensen gespeeld. Nu kan je ook op drie plekken in Nederland de sport beoefenen.

HADO: trefbal met een VRbril op je hoofd

Op je hoofd krijg je een AR-bril, een soort VR-bril waardoor je ook de echte wereld ziet. Door met je arm een gooibeweging te maken, werp je ‘Hadoken’ (virtuele energieballen). Met deze ballen probeer je jouw tegenstanders knock-out te gooien.

Doordat je met HADO geen kabels om je heen of controllers in je hand hebt, kun je vrij bewegen door de ruimte. Net als bij echt trefbal.

De Japanse sport in Nederland

Ben je echt goed in de trefbal-achtige sport, dan kun je zelfs meedoen aan competities. Zo is er een Europa Cup in Istanbul en een World Cup in Tokyo. Oefenen kan dus nu ook in Nederland. HADO kun je spelen op twee plekken in Amsterdam en in Venlo. Hier komen in de toekomst meer locaties bij.

Je kunt HADO spelen met een groep van 3 tot 6 spelers of je inschrijven voor een klas waarbij je begeleid wordt door trainers.

Op naar de Olympische Spelen

“Het is geweldig om te zien hoe positief er op HADO wordt gereageerd in Nederland. Ons doel is om banen uit te rollen in het hele land en nationale competities te organiseren”, aldus Michiel Verhage, co-founder van HADO Nederland, tegen Manners Magazine.

HADO, Trefbal
(Afbeelding: OneFit x HADO)

Michiel voegt hier een ambitieuze droom aan toe: “We kunnen hopelijk ooit met HADO deelnemen aan de Olympische Spelen.” De Japanse sport zou hiermee de eerste Olympische discipline zijn waarbij sporters een headset op hun hoofd hebben en gebruik maken van ‘augmented reality’.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.