Alrik de Jong
Alrik de Jong Crypto 16 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

FTX-miljardair stal ook van Nederlanders en vervolging dreigt

Hij stond bekend als nobele investeerder en de snelste miljardair ooit. Maar FTX-oprichter Sam Bankman-Fried bleek vooral een crypto-zwendelaar. Hij lichtte beroemdheden op, complete landen en ook Nederlanders. Nu wordt hij waarschijnlijk naar de Verenigde Staten overgebracht voor verhoor. Dat meldt het ANP.

Iedereen ging er met boter en suiker in, zo lees je in dit artikel, nadat hij solana aanprees als de nieuwe belofte. Het werd allemaal geslikt tijdens de crypto-piek van vorig jaar. Inmiddels weten veel mensen wel beter.

10 miljard dollar overgeboekt, ook van Nederlanders

Sam Bankman-Fried, de voormalige topman van de omgevallen crypto-beurs FTX, kan mogelijk naar de Verenigde Staten worden overgebracht voor ondervraging. Volgens bronnen tegen persbureau Bloomberg is de Amerikaanse justitie daarover in gesprek met autoriteiten op de Bahama’s waar het hoofdkantoor van FTX huist. Hij werd eerder al door de autoriteiten op de Bahama’s ondervraagd. Ook betuigde hij al spijt op Twitter.

Dat hij door de Bahamaanse autoriteiten is gehoord, betekent niet noodzakelijk dat er een strafonderzoek komt tegen de 30-jarige oprichter van FTX. Maar Sam Bankman-Fried riskeert mogelijk in de Verenigde Staten vervolging, nadat hij in het geheim 10 miljard dollar van klanten, onder wie Nederlanders, zou hebben overgeboekt naar zijn investeringsbedrijf Alameda. Een groot deel van dat geld is sindsdien verdwenen. Zeker 1 miljard dollar van klanten van het omgevallen crypto-handelsplatform is spoorloos verdwenen, hebben bronnen gezegd tegen persbureau Reuters.

Vrijdag werd bekend dat de crypto-beurs in de Verenigde Staten uitstel van betaling had aangevraagd en dat Bankman-Fried ontslag nam. Zaterdag maakte FTX bekend dat het digitaal geld offline haalt, na een reeks “ongeautoriseerde transacties”. Volgens marktkenners zijn er inmiddels honderden miljoenen dollars van het ingestorte platform afgehaald. Sam Bankman-Fried heeft op Twitter zijn excuses aangeboden aan klanten van FTX voor de ondergang van het bedrijf.

De advocaat van Bankman-Fried kon niet onmiddellijk reageren op vragen van Bloomberg. Het ministerie van Justitie in Washington wilde geen commentaar geven.

Beroemde FTX-slachtoffers van Sam Bankman-Fried

Wereldwijd zijn mensen gedupeerd, waaronder ook een groep Nederlanders. Maar deze beroemdheden zijn pas echt een fortuin kwijtgeraakt.

ANP / Manners

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.