Rajno van Wilgenburg
Rajno van Wilgenburg Human Interest 4 mei 2018
Leestijd: 4 minuten

Friends with benefits: hierom is seks met een vriendin (g)een goed idee

Je hebt al een tijdje geen actie tussen de lakens meegemaakt. Je beste vriendin zit in hetzelfde schuitje en het ene leidde tot het ander. Je zal de eerste niet zijn. Vraag jezelf wel goed af of seks met je (beste) vriendin een goed idee is. Friends with benefits zijn lijkt in het begin op een spannend avontuur, maar kan in de praktijk heel anders uitpakken.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is altijd: “Doen we hier goed aan?” Een open deur? Absoluut, maar lust kan snel plaatsmaken voor liefde en zodra de één meer verlangt dan de ander komt dat de vriendschap niet ten goede.

Wat betekent zij voor jou?

Het kan gezellig zijn, je mag elkaar graag als vrienden, maar dat wil niet zeggen dat er een toekomst in zit. Zelfs als je van haar houdt, moet je in ieder geval jezelf ervan kunnen overtuigen dat er geen sterkere gevoelens zijn dan enkel vriendschap. Seksuele aantrekkingskracht is niet altijd superficieel. Vrouwen voelen doorgaans sneller een emotionele connectie na de seks. Dit is waarom de meeste friends with benefits-koppels na korte tijd weer uit elkaar gaan. We zeggen niet dat het niet kan werken, maar stel dat zij wel geïnteresseerd in je is, heb je een heel ander probleem.

Maak afspraken

Iets wat elk stel dat vrijblijvende seks heeft al duizenden keren heeft gehoord. Maak inzichtelijk wat jij verwacht in deze ‘relatie’. Gaat het bij jou puur om de fysieke aantrekkingskracht die jij voor je friends with benefits-partner voelt of gaat het dieper. Voel je meer en zij niet? Kap er dan per direct mee. De kans dat zij meer dan alleen seks van je verlangt is klein. Verwachten jullie beide meer, dan spreek je al snel over daten. Om dit een succesvolle start te kunnen geven, moet je op dezelfde lijn zitten.

Je mag nooit jaloers worden

Het feit wil nou eenmaal dat jullie elkaar van tijd tot tijd verwennen. Dat is het dan ook, je mag niet van haar verwachten dat ze geen andere mannen datet. Seks maakt veel emoties in je los. Ga jezelf altijd te rade: “Wil je haar omdat je seks met haar wil, of spelen er diepere emoties?” Vaak zul je tot de conclusie komen dat je haar wil voor meer dan alleen seks. Ook hier kun je regelingen in treffen, maar de vraag is of je dat moet willen. De diepgewortelde gevoelens gaan er waarschijnlijk niet door weg. In tegendeel, de kans dat ze sterker worden is meer aanneembaar.

Wat samen start, wordt samen beëindigd

Seks hebben om het seks hebben is fine. Het is een spannend avontuur dat je samen aangaat, wees dan ook een nette heer en zet er samen een punt achter. Het kan goed zijn dat zij nog niet klaar is met het hoofdstuk. Daarom moet je erover praten. Ontmoet jij iemand die past in jouw toekomstperspectief? Sluit wat je met je friends with benefits-partner hebt dan netjes en tijdig af. Je verwacht hetzelfde van haar. Daarnaast, je kan (vaak) niet van twee walletjes eten.

Fuck de friends with benefits-checklist

Wees gewoon volwassen, je hebt geen aftekenlijst nodig die vermeldt aan welk gedrag je moet voldoen. Laat je liever leiden door je gevoel. Het gaat om menselijk gedrag, dat is in dit geval onmogelijk om in een hokje te plaatsen. Blijf veel communiceren. Dit doen wij mannen niet, we vinden het moeilijk en vaak maar vervelend. Doe het toch! Het gaat hier niet om een Tinder- of Happn-date. Luister naar je gevoel en luister naar elkaar. Als je de afweging wil maken aan de hand van een lijst met een handvol criteria waar je aan moet voldoen, is een friends with benefits-relatie niet voor je weggelegd.

Friends with benefits, seks

Het moet gewoon leuk zijn

Seks is lekker omdat het intiem is. Daarom is seks met een partner waar je je leven voor zou geven altijd het best. Dit ga je missen in een friends with benefits-situatie. Je hebt weliswaar seks met een dierbare vriendin, maar het gaat vaak meer om de seks zelf dan de persoon waar je het bed mee deelt. Dit is op zichzelf al spannend genoeg, maar het is ook die ideale situatie om standjes en fantasieën in uit te oefenen. Liefde heeft plaatsgemaakt voor lust, hou het daarom extra leuk en spannend. Er is niets mis met een goede uitdaging.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.