Rajno van Wilgenburg
Rajno van Wilgenburg Human Interest 5 mei 2018
Leestijd: 4 minuten

Daten: hoe overleef je de kennismakingsfase?

Daten is lastig. Het zoeken naar de klik en elkaar leren kennen, is een vaardigheid die je onder de knie moet krijgen. De grootste fouten die een man in de regel maakt, is dat hij het proces te zwaar laat wegen. Hieronder leggen wij uit hoe je de ‘kennismakingsfase’ simpel en aangenaam kunt maken. 

Wees zeker van je zaak

Waar het bij veel mannen fout gaat, is het feit dat ze niet zeker zijn over zichzelf. De kennismakingsfase is immers aftasten. Hou de eerste weken contact, maar forceer niet. Je kan beter losjes overkomen, let wel: dit is anders dan ongeïnteresseerd. Het is een bekende mythe dat vrouwen sneller voor een man vallen die ongeïnteresseerd overkomt en zich lullig gedraagt. Deze vrouwen bestaan zeker, maar het gros wil in de kennismakingsperiode gewoon een vent die niet te veel eisen stelt en vrijelijk jullie band wil onderzoeken.

Als je veel van haar verwacht, hoge eisen stelt en haar snel toe-eigent, dan kom je onzeker over. Je potentiële zal sneller denken dat jij niet weet hoe je met de hele date-situatie om moet gaan. Dit ontmoedigt haar vervolgens ook om je persoonlijkheid te leren kennen, omdat de onzekere kant al voor je spreekt. Het is echter geen realistische weergave van jezelf.

Moeten mannen het voortouw nemen bij daten?

Het is in het begin soms een uitdaging, maar een man moet niet gaan zeuren om bevestiging. Iedereen wil geliefd voelen, maar elk mens toont affectie op een andere manier. De kans is zeer aanwezig dat zij dit op haar eigen manier al lang doet, maar dat jij het niet doorhebt. Twijfel is een logisch gevoel in het beginstadium van de relatie, maar ook hier geldt weer: laat het op zijn beloop gaan en geef haar de kans om gevoelens voor jou te ontwikkelen. Het kan zijn dat dit afneemt, ook dan moet je accepteren dat het niet in de kaarten heeft gezeten.

Het logische gevolg van iemand claimen, is jaloezie. Je mag gewoon niet verwachten dat iemand in de eerste weken al meteen vol voor je wil gaan. Het kan ook voor jou een gigantische afknapper zijn als zij zich jaloers opstelt. Je kent het wel, het resulteert vaak in de ‘wat-stel-je-je-nou-aan-opmerking‘. Niet goed, dus niet doen.

Eerlijkheid na verloop van tijd

Dit is vaak een lastig perikel voor mensen die in de kennismakingsfase zitten. Misschien heb je wel een onzichtbare ziekte of handicap. Dat moet op een zeker punt toch besproken worden, maar logischerwijs ben je hier onzeker over. Ze zou hier op kunnen afknappen. Er is echter geen reden toe om hierdoor aan jezelf te twijfelen. Je hebt iets dat je niet kan veranderen. Het is de bedoeling dat zij hier begrip voor toont, jij mag je nooit schamen door haar eventuele reactie. Doe je dit wel, kap dan direct met die handel!

Daten: dit is de ideale leeftijd om de ‘ware’ te vinden

Ken je eigen grenzen en maak deze kenbaar tijdens het daten

Je date nu misschien met een rete-fanatieke sporter of een avontuurlijk type, maar zelf zit je niet zo in elkaar. Daar is niets mis mee. Het is een wisselwerking. Het is altijd goed om een klein beetje over je eigen grenzen te gaan. Een beetje uitdaging maakt het leven spannend. Besef alleen wel dat jouw grenzen een ontzettend grote rol gaan spelen in de relatie. Als jij niet op tijd aangeeft dat jij geen skydiver bent of dat je nog dagen krom hebt gelopen na het uitoefenen van dat ‘ene’ seksstandje, gaat zij zich voorgelogen voelen. Eerlijkheid duurt dus het langst.

Pas op! Je favoriete seksstandje is gevaarlijker dan je denkt

Wees niet bang dat het haar afschrikt als jij tijdig laat weten dat je niet geïnteresseerd bent in al die heftige dingen. Zij datet je om wie je bent. Het is in de kennismakingsfase juist belangrijk dat je jouw grenzen aangeeft. Die horen nou eenmaal bij je. Zolang jij met alle winden meewaait, zal ze nooit een helder beeld van je krijgen. Het is daarentegen nooit verkeerd om nieuwe dingen te proberen. Ook hierna mag je gewoon aangeven dat het niet helemaal in je straatje paste.  Ze moet het juist waarderen dat jij het toch een kans gaf, daarnaast laat het gelijk zien dat je open staat voor nieuwe ervaringen. Dat is iets wat meeste vrouwen juist sexy vinden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.