Mitchell Rietveld
Mitchell Rietveld Liefde & Seks 21 okt 2016

Waarom mannen niks ‘verschuldigd’ zijn tijdens daten

Niet iedere date loopt even soepel – en niet iedere date wordt vervolgd zoals men vooraf hoopt. Veel mannen voelen zich teleurgesteld en soms zelfs gebruikt, als hun date het bij die date wil houden. Terecht? Laten we het eens beschouwen.

Het blijft lastig. Wanneer wij mannen een leuke date hebben gefikst, proberen we ons van onze beste kant te laten zien, uiteraard. Wellicht haal je haar op met de auto, schuif je romantisch de deur open en haar stoel aan, luister je aandachtig naar wat ze te zeggen heeft – ook als ze haar vrouwelijke emoties even kwijt wil – en aan het eind van de avond ben jij vaak de gelukkige die alle gemaakte kosten dekt; een keuze die je zelf maakt.

Waarom doen wij dat eigenlijk? In zekere zin wordt het als normaal gezien, maar hoe is deze ‘normale zaak’ tot stand gekomen? Denken we dat we een grotere kans maken als we het zo aanpakken? Waarschijnlijk wel – en dat is niet onze eigen schuld. Als kind hebben we een dergelijke situatie op verschillende wijzen al meegekregen. Door nota bene Disney films werden we al op dergelijke wijze ‘geprogrammeerd’.

De helden doen hun uiterste best om de prinses te redden en haar hart te veroveren. Het gaat niet vanzelf, er moet hard voor worden gewerkt. De aanhouder wint. Sprookjes, dat zijn het – letterlijk. Wij mannen worden wijsgemaakt dat we wat ‘moeten’ doen voor vrouwen, voor zij ons leuk vinden. Of anders gezegd: dat je een vrouw moet verdienen. Dat als je A, B en C voor haar doet – ondanks je vijftig gebreken en tig andere praktische redenen dat het nooit zal werken – zal ze voor je vallen.

In realiteit werkt het niet zo. Het is geen sprookje, ook geen computerspel. Er is geen gegarandeerde weg die je kan nemen om een vrouw op je te laten vallen. Vrouwen zijn – net als wij – gecompliceerde wezens, met complexe gevoelens. We zouden allen beter af zijn als we elkaar ook op die manier zouden behandelen, als twee gelijken.

Als je er even bij stilstaat, maken jouw goede bedoelingen het voor haar ook niet makkelijker. Als ze je leuk vindt natuurlijk wel, maar anders is er alleen maar een grotere kans dat zij zich schuldig gaat voelen. Nobody wins. Uiteindelijk vallen vrouwen op mannen die goed zijn – niet op mannen die proberen goed te lijken, onthoud dat. Misschien is de eerste stap in de goede richting om niet altijd wat terug te verwachten, maar om dingen uit oprechte vrijgevigheid en vriendelijkheid te doen. Is dat ten slotte niet waar liefde om draait?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom mannen niks ‘verschuldigd’ zijn tijdens daten
Sluiten