Pim Jansen
Pim Jansen Fitness 22 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo fit en sterk moet je zijn om bij de Nederlandse politie te mogen

Om agent te worden moet je fit zijn, zowel mentaal als fysiek. Waar bestaat de sporttest van de Nederlandse politie eigenlijk uit?

Droom jij ervan om bij de politie te werken? Begin dan maar alvast met trainen, want voordat je überhaupt kan beginnen aan het selectieproces staat er eerst een sporttest op je te wachten. wees gerust, je hoeft niet zo vaak te kunnen opdrukken als bij de Korps Mariniers.

De sporttest van de Nederlandse politie

De test die je af moet leggen, is voor iedereen hetzelfde. Tijdens deze test wordt niet alleen bekeken hoe fit je bent, maar wordt er ook gelet op je uithoudingsvermogen, kracht, vaardigheid in bewegen en explosiviteit.

Zo snel moet je kunnen hardlopen om bij Defensie te mogen

Je wordt tijdens deze sporttest niet helemaal in het diepe gegooid: online is al precies te zien wat deze test inhoudt en wat er van jou verwacht wordt. Denk aan een combinatie van rennen, springen, klimmen en op een snelle manier voorwerpen verplaatsen. Benieuwd wat je kunt verwachten? Hier bekijk je de video.

Op tijd

Het parcours dien je uit te voeren in een bepaalde tijd. Het is immers niet de bedoeling dat je het parcours op je luie gemakje uitvoert. De volgende normtijden worden als handleiding gebruikt.

Uiteraard mogen ook vrouwen zich aanmelden bij de politie. Zij krijgen dezelfde sporttest tijdens het sollicitatieproces, maar hebben iets langer de tijd om deze te voltooien.

Als je slaagt voor de sporttest, dan volgt er een psychologisch onderzoek om te zien of je echt klaar bent om bij de politie te treden. Haal je een van de testen niet? Dan wordt het selectieproces voor jou helaas beëindigd. Zes maanden later kan je eventueel een nieuwe poging doen.

En na de test?

Ook na het halen van de sporttest wordt aangeraden om niet elke avond voor de televisie door te brengen. Als agent is een beetje fit zijn nu eenmaal een vereiste. Dat betekent ook dat er tijdens de opleiding zelf veel beweging en sport op het programma staat.

Op hun website noemt de Politie als voorbeeld de ‘profit-toets’. Deze pittige test duurt ongeveer een uur, waarbij de disciplines roeien, squats, push-ups, sit-ups, burpees, full-ups en een run van 1.600 meter aan bod komen.

Zoveel push-ups moet je kunnen om bij het Korps Mariniers te mogen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.