Alrik de Jong
Alrik de Jong Tech 22 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

China geeft VS (en Nederland) chocolate chip cookie van eigen deeg

De Verenigde Staten, en op termijn wellicht ook schoothond Nederland, hebben een koekje van eigen deeg gekregen van China. Chips van het Amerikaanse Micron Technology zijn vanaf nu verboden in het land.

Dit is een geopolitieke reactie op het beperken van de levering van technologieën vanuit de Verenigde Staten, Japan en Nederland. Deze landen besloten de modernste halfgeleiders niet meer te leveren aan China, omdat ze het land op militair vlak dan in de kaart zouden spelen.

China verbiedt Amerikaanse chips

China zit de Verenigde Staten nu dus dwars door aan te kondigen dat chips van het Amerikaanse Micron Technology niet meer welkom zijn. Volgens de Chinese Cyberspace Administration, de internetregulator en censor van het land, vormen de producten van Micron een beveiligingsgevaar voor de informatie-infrastructuur en de nationale veiligheid.

De stap komt meer dan een maand nadat China een onderzoek instelde naar de leveringen van Amerika’s grootste fabrikant van geheugenchips. Deskundige Holden Triplett van Trenchcoat Advisors zegt dat het naar alle waarschijnlijkheid gaat om een vergelding voor westerse maatregelen tegen China. “Geen enkel buitenlands bedrijf dat in China actief is, zou door deze kunstgreep moeten worden misleid. Dit zijn pure en simpele politieke acties, en elk bedrijf zou de volgende kunnen zijn.”

ASML en Nederland de volgende?

China lijkt te reageren op de exportbeperkingen van geavanceerde chiptechnologieën naar het land door westerse landen. Zo besloten de Verenigde Staten, Nederland en Japan al om die technologieën niet meer aan China te leveren om ervoor te zorgen dat het land niet de modernste halfgeleiders kan ontwikkelen, omdat die chips ook voor militaire doeleinden bruikbaar zijn. Zo mag ASML, chipmaker en een van de meest waardevolle bedrijven uit Nederland, bijvoorbeeld geen hoogwaardige apparatuur meer uitvoeren naar China.

In een reactie op de nieuwste ontwikkelingen stelt het Amerikaanse ministerie van Handel dat de conclusies van Peking “geen feitelijke basis” hebben. Washington zegt ook dat het, samen met bondgenoten, zal proberen om de impact voor de eigen industrieën zoveel mogelijk te beperken.

De Chinese boycot van Micron-chips brengt ook nieuwe onzekerheid met zich mee voor de andere Amerikaanse chipfabrikanten die zaken doen met China, ‘s werelds grootste markt voor halfgeleiders. Bedrijven als Qualcomm, Broadcom en Intel leveren voor miljarden chips aan het land. In China worden al die chips vervolgens in allerlei elektronica verwerkt en van daaruit over de hele wereld verspreid. Eerder kondigde het land al aan ‘resoluut tegen‘ de exportbeperkingen uit Nederland te zijn.

ASML op de beurs

Chipmachinemaker ASML, die al geen hoogwaardige apparatuur meer mag uitvoeren vanuit Nederland naar China, daalde vandaag met 0,6 procent op de beurs. Het nieuws over het Amerikaanse chipverbod kan daarop nog niet van grote invloed zijn geweest.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.