Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 15 feb 2023
Leestijd: 5 minuten

19 filmsterren met een opvallend laag salaris voor hun iconische rol

Filmsterren verdienen belachelijk veel geld in Hollywood met hun rollen. Maar er zijn uitzonderingen, waaronder opvallend veel A-sterren.

Als je de lijstjes met best betaalde acteurs en actrices leest, dan val je steil achterover. Krankzinnige bedragen waar je je als normaal mens niets bij voor kunt stellen.

Filmsterren met een opvallend laag salaris

Met dat in het achterhoofd, zijn de onderstaande salarissen voor iconische rollen een fooi. Van Brad Pitt en Chris Evans tot Julia Roberts en Jennifer Lawrence, ze hebben allemaal voor een ‘hongerloontje’ gewerkt.

John Candy in Home Alone (1990)

In Netflix-docuserie The Movies That Made Us werd duidelijk dat John Candy het bizar lage salaris van 414 dollar verdiende voor zijn rol als Gus Polinski in Home Alone.

filmsterren, bizar laag salaris, iconische rol, john candy, home alone

Jennifer Lopez in Hustlers (2019)

“Ik heb niet veel geld verdiend aan Hustlers“, aldus Jennifer Lopez, die stripper Ramona speelde in de film, in 2019 tegen GQ. “Ik deed het gratis en produceerde de film zelf.”

filmsterren, bizar laag salaris, iconische rol, jennifer lopez, hustlers
(Afbeelding: STXfilms)

Hilary Swank in Boys Don’t Cry (1999)

“Ik heb 3.000 dollar verdiend met Boys Don’t Cry. Om een ​​ziektekostenverzekering te hebben, moest je 5.000 dollar verdienen. Ik wist niet eens dat ik geen ziektekostenverzekering had, totdat ik een recept voor medicijnen ophaalde”, zei Hillary Swank in de Netflix-talkshow Chelsea in 2016.

filmsterren, bizar laag salaris, iconische rol, hilary swank boys don't cry

“Uiteindelijk kreeg ik een Oscar voor mijn rol in plaats van een ziektekostenverzekering.” Jan Modaal verdiende in Nederland in 1999 met een bruto salaris van omgerekend 1.851 euro per maand maar net iets minder dan Hilary Swank met haar Oscar-rol.

Jennifer Lawrence in Winter’s Bone (2010)

Jennifer Lawrence kreeg 500 duizend dollar voor haar doorbraakrol in het eerste deel van The Hunger Games (2012), maar het was de film American Hustle (2013) die haar de barricade op kreeg om te strijden tegen de loonkloof. Ze kreeg een stuk minder dan de mannelijke filmsterren in deze topfilm, waaronder Christian Bale.

filmsterren, bizar laag salaris, iconische rol, jennifer lawrence, winter's bone

Voor Winter’s Bone kreeg ze een paar jaar eerder 3.000 dollar per week. De film was binnen een jaar opgenomen. Hoeveel weken Jennifer Lawrence op de set aanwezig was, is niet bekend.

Jamie Lee Curtis in Halloween (1978)

Jamie Lee Curtis kreeg in totaal 8.000 dollar aan salaris voor haar rol in Halloween.

Sharon Stone in Basic Instinct (1992)

Of Nederlanders zuinig zijn? Paul Verhoeven in ieder geval wel, als we Sharon Stone mogen geloven. “Ik kreeg nagenoeg niets betaald voor Basic Instinct, terwijl Michael Douglas 14 miljoen dollar kreeg”, onthulde de actrice die geen ondergoed droeg onder haar rokje, waaraan de film zijn status te danken heeft, tegenover CBC.

sharon stone, slipje, paul verhoeven, basic instinct, scene, biografie
(Afbeelding: TriStar Pictures)

“Ik had geen eens geld om een jurk voor de Oscars te kopen.” Het exacte salaris vertelde de actrice niet, maar naar verluidt was dat 500 duizend dollar tegenover de 14 miljoen van Michael Douglas.

Half Nelson (2006)

Na zijn rol in The Notebook heeft Ryan Gosling in een aantal indie-films gespeeld. Voor Half Nelson kreeg hij zijn eerste Oscar-nominatie. Hij verdiende 1.000 dollar per week.

filmsterren, bizar laag salaris, iconische rol, ryan gosling, half nelson

Jonah Hill in The Wolf of Wall Street (2013)

Jonah Hill accepteerde een salaris van 60 duizend dollar voor The Wolf of Wall Street. Een schijntje vergeleken met de 10 miljoen dollar die Leonardo DiCaprio kreeg voor de hoofdrol in deze film.

wolf of wall street, 32 uur per week werken, voordelen, werknemer, werkgever
(Afbeelding: Universal Pictures)

Matthew McConaughey in Dallas Buyers Club

Matthew McConaughey ontving 200 duizend dollar aan salaris voor zijn rol in Dallas Buyers Club. Hij deed naar eigen zeggen water bij de wijn, omdat hij voor een ander pad in zijn carrière koos. Vóór deze film was hij voornamelijk te zie als gespierde hunk in romantische komedies.

Matthew McConaughey, afvallen, dallas buyers club
(Afbeelding: Focus Features)

Gal Gadot in Wonder Woman

Gal Gadot kreeg 300 duizend dollar voor haar rol in Wonder Woman (2017). Veel geld natuurlijk, maar een laag salaris vergeleken met andere superhelden. De film bracht 821 miljoen in het laatje.

wonder woman 1984, hbo max, abonnees
(Afbeelding: Warner Bros.)

Chris Evans in Captain America: The First Avenger (2011)

Er is nog een superheld met een relatief laag salaris, althans in zijn eerste Marvel-film. Voor zijn rol als het titelpersonage in Captain America: The First Avenger kreeg Chris Evans 300 duizend dollar. Dat werd later ruimschoots goedgemaakt, met 20 miljoen euro voor Avengers: Endgame.

filmsterren, bizar laag salaris, iconische rol, chris evans, first avenger

Daisy Ridley en John Boyega in Star Wars: The Force Awakens (2015)

Filmsterren Daisy Ridley (Rey) en John Boyega (FN-2187 / Finn) kregen tussen de 100 duizend en 300 duizend dollar voor Star Wars: The Force Awakens. Harrison Ford kreeg volgens Variety vijftig keer (!) zoveel als zijn collega’s.

filmsterren, bizar laag salaris, iconische rol, star wars force awakens

Dustin Hoffman in The Graduate (1967)

Dustin Hoffman kreeg een Oscar-nominatie voor zijn doorbraakrol in The Graduate. Hij verdiende er 17 duizend dollar mee.

Brad Pitt in Thelma and Louise (1991)

Een piepjonge Brad Pitt moest het doen met 6.000 dollar aan salaris voor zijn rol als J.D. in Thelma and Louise.

filmsterren, bizar laag salaris, iconische rol, brad pitt, thelma en louise

Julia Roberts in Pretty Woman (1990)

Julia Roberts kreeg 300 duizend dollar voor haar rol in de romantische komedie Pretty Woman. De film bracht 463,4 miljoen dollar op aan kaartverkoop.

filmsterren, bizar laag salaris, iconische rol, julia roberts, pretty woman

Julia Roberts in Mystic Pizza (1988)

Voor Mystic Pizza kreeg ze een nog lager salaris: 50.000 dollar.

Tom Cruise in Magnolia (1999)

Tom Cruise was de best betaalde acteur van 2022. Met zijn rol in Magnolia verdiende hij 100 duizend dollar. In 2022 verdiende hij in totaal duizend keer zoveel, met name dankzij Top Gun: Maverick.

filmsterren, bizar laag salaris, iconische rol, tom cruise magnolia

John Travolta in Pulp Fiction (1994)

Quentin Tarantino is een ster om op een zijpad geraakte filmsterren een nieuw en doorgaans geniaal gezicht te geven. John Travolta is een van die voorbeelden. Zijn cheesy Look Who’s Talking-drieluik werd weggespoeld met een iconische rol in Pulp Fiction. Hij ging akkoord met een salaris van 100 duizend dollar.

pulp fiction, low-budget films, blockbusters, winst, opbrengs
(Afbeelding: Miramax)

Patricia Arquette in Boyhood (2014)

Patricia Arquette won een Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol als Olivia in Boyhood. Hoeveel ze met deze rol exact heeft verdiend, is niet bekend. Het was in ieder geval niet bijster veel. “Ik betaal mijn oppas en hondenuitlater meer salaris dan ik kreeg voor Boyhood“, zei ze in 2015 tegen Business Insider.

filmsterren, bizar laag salaris, iconische rol, patricia arquettem boyhood

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.