Noah Korevaar
Noah Korevaar Auto's & Motoren 22 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Bijzondere auto uit Fast & Furious levert recordbedrag op tijdens veiling

De iconische Toyota Supra waar Paul Walker in Fast & Furious in reed heeft een recordbedrag opgeleverd tijdens een veilig in Las Vegas.

We schrijven bij Manners praktisch dagelijks over toffe occasions. Tweedehands droomauto’s. Vaak nog verrassend betaalbaar ook. Dat geldt helaas niet voor deze bijzondere Toyota Supra uit de Fast & Furious-franchise.

Toyota Supra uit Fast & Furious

De Toyota Supra is überhaupt al zeer gewild onder liefhebbers van de betere Japanse auto. Dit exemplaar is echter extra bijzonder. De helaas veel te jong overleden acteur Paul Walker reed er namelijk in voor de opnames van Fast & Furious.

De bolide werd in de film geïntroduceerd nadat de Mitsubishi Eclipse van Brian O’Connor (Paul Walker) opgeblazen werd. O’Connor wist een afgeschreven Toyota Supra Mark IV te vinden, maar met de motor nog intact.

Gooi daar 15.000 fictieve film-dollars bovenop en onderdelen uit Japan en je hebt een racemonster. Met de nadruk op fictie: dat is natuurlijk allemaal onzin uit de film.

Paul Walker zat erin

Één van de echte exemplaren die gebruikt werden voor de opnames werd afgelopen week geveild. De bolide in kwestie is enkel gebruikt voor het lichtere stuntwerk. Volgens de auto-adviseur van de franchise, Craig Lieberman, is deze Supra enkel gebruikt voor “wat snelle shots en handrembochten.”

Leuk detail: dat zijn simpele stunts die Paul Walker gewoon zelf uitvoerde. Dat zal ongetwijfeld bijgedragen hebben aan de astronomische bedragen die tijdens de uiteindelijke veiling door de lucht vlogen. Daarover later meer.

Te koop bij de overheid: 5 dubieuze auto’s, inclusief een Ford Mustang

Bijzondere auto uit Fast & Furious levert recordbedrag op tijdens veiling
Paul Walker naast de Supra (Afbeelding: Universal Pictures)

Eerst nog even de kleur. Oplettende Fast & Furious-fans weten immers dat de Supra in de tweede film goud werd gespoten. Dat gold ook voor dit exemplaar, maar de vorige eigenaar heeft de auto weer in zijn originele uiterlijk hersteld. Voor de liefhebbers: in het ‘Lamborghini Diablo Candy Orange’.

Compleet interieur

Wat ook bijdraagt aan de hoge waarde is het feit dat het interieur compleet is. Vaak zijn stuntauto’s helemaal omgebouwd, met een ontbrekend of volledig aangepast interieur. Alles in dienst van de film dus, en verder eigenlijk vrijwel onbruikbaar.

Dat geldt dus niet voor deze Toyota Supra. Zet al die positieve details op een rijtje, en je krijgt een filmauto die we met recht een droom-occasion mogen noemen.

Veiling levert recordbedrag op

Dat hebben we gemerkt ook: afgelopen week is de auto namelijk tijdens een veilig in Las Vegas verkocht voor maar liefst 550.000 dollar. Een half miljoen dus. Daarmee heeft de stuntauto een record gevestigd: het is ‘s werelds duurste Toyota Supra ooit.

Het is niet bekend wie de kersverse eigenaar van dit stukje filmgeschiedenis is geworden. Wij moeten het maar doen met onderstaande video van het veilinghuis Barrett-Jackson:

HB

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.