Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 13 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk zet Twitter-bazen onder druk met onverwachte plottwist

Elon Musk is een man van de bizarre plotwendingen. Onlangs werd van de daken geschreeuwd dat hij voor 43 miljard Twitter overnam, nu zegt hij dat dit hele plan op losse schroeven staat. Spamaccounts zijn de bottleneck. Hij eist duidelijkheid.

En dat een paar dagen na dit grote video-interview, waarin ‘s werelds rijkste man uitgebreid inging op de terugkeer van Donald Trump op Twitter.

Elon Musk pauzeert Twitter-overname

Tesla-topman Elon Musk heeft de overname van Twitter tijdelijk gepauzeerd, maar wil het social media-bedrijf nog wel steeds kopen. Dat zegt hij in een reeks tweets. Musk verwees naar een bericht over het aantal spamaccounts bij de dienst. Hij wil daar meer duidelijkheid over.

In de voorbeurshandel op Wall Street daalde het aandeel Twitter tot wel 21 procent nadat Elon Musk de tijdelijke pauze aankondigde. Toen hij daarna stelde nog vast van plan te zijn de overname door te zetten trok de koers wat bij, maar was er nog altijd een min van meer dan 10 procent.

Elon Musk zette in zijn tweet een link naar een bericht van begin deze maand over een officieel document waarin Twitter aangeeft dat minder dan 5 procent van de dagelijkse gebruikers uit spamaccounts bestaat. De rijkste mens ter wereld wil nu weten hoe het (a)sociale medium tot dat oordeel is gekomen. Het aantal actieve gebruikers is belangrijk voor de potentiële winstgevendheid, omdat spamaccounts niet reageren op advertenties.

Weerstand tijdens overname

Elon Musk wil Twitter overnemen voor 44 miljard dollar (ruim 42 miljard euro), maar de hele overname verloopt vrij moeizaam. De Tesla en SpaceX-CE) nam in eerste instantie een belang van ruim 9 procent en zei toen een passieve rol aan te willen nemen. Kort daarna accepteerde hij echter een rol in het bestuur. Daar kwam hij een dag later weer op terug en toen lanceerde hij zijn overnamebod. Twitter leek daar eerst op tegen te zijn, maar accepteerde dat bod vervolgens alsnog.

Desondanks is er nog altijd weerstand. De Amerikaanse beurswaakhond SEC vindt dat Elon Musk het verwerven van zijn eerste belang te laat meldde, waardoor hij mogelijk geprofiteerd heeft van lagere beurskoersen. Een pensioenfonds uit Florida vindt dat ‘s werelds rijkste persoon door eerst een belang te nemen pas in 2025 een overnamebod kan doen en stapte naar de rechter.

Spamaccounts moeten weg

Bij de lancering van zijn overnamebod liet Elon Musk weten dat hij alle geautomatiseerde spamaccounts weg wil hebben van de berichtendienst. Momenteel mogen geautomatiseerde accounts, of bots, op Twitter, maar dan moeten ze wel aangeven dat ze geautomatiseerd zijn. Spambots zijn evenwel nu ook al verboden en Twitter probeert die accounts ook aan te pakken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.