Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 5 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk wil Twitter tóch en lijkt een Chinees model na te willen streven

Als er iemand onvoorspelbaar is, is het Elon Musk. Ineens wil hij Twitter weer wel overnemen. En hij vertelt ook direct wat hij ermee van plan is. Hij lijkt te doelen op een reeds bestaand model uit China.

Eerder deze week lekten er smeuïge appjes uit in de rechtszaak van Elon Musk tegen de bazen van Twitter.

Elon Musk wil Twitter als alles-app

Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten ‘alles-app’. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten. Een ‘alles-app’ is een app die gebruikers zoveel verschillende diensten biedt dat zij eigenlijk niet meer naar andere apps toe willen.

Een goed voorbeeld van zo’n app is het Chinese WeChat. Die app is eigenlijk een chatapp, zoals de naam al aangeeft. Maar gebruikers kunnen in die app ook winkelen en gamen.

WeChat

Daarnaast biedt WeChat een eigen betalingssysteem, kunnen er bijvoorbeeld taxi’s worden besteld of maaltijden en kunnen gebruikers allerhande bankzaken lenen. Dat gebeurt deels doordat allerlei bedrijven graag hun diensten in WeChat aanbieden omdat zoveel mensen die app gebruiken.

In het Westen is er geen vergelijkbare app. Facebook-moeder Meta heeft geruime tijd pogingen gedaan om van Facebook of Instagram zo’n app te maken, maar dat is nooit gelukt. Inmiddels lijkt dat bedrijf zich niet meer ten doel te hebben gesteld om een ‘alles-app’ te bezitten. Wie weet gaan we dus met Twitter die kant op. Over de plannen van Elon Musk is verder weinig bekend. In zijn eenregelige tweet liet hij alleen de naam van zijn ‘alles-app’ los: X.

Speldenprik van Jeff Bezos

Tijdens een eerder stadium van de mogelijke aankoop van Elon Musk had zijn ‘rijke rivaal’ Jeff Bezos een boodschap voor hem. “Meer invloed van China via Twitter”, zei de voormalige Amazon-CEO, doelend op Tesla’s zakelijke belangen in China. Lees hier meer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.