Alrik de Jong
Alrik de Jong Bioscoop 5 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Scooby Doo-personage komt uit de kast in nieuwe tekenfilm

Een van de legendarische personages in Scooby-Doo is na jaren van speculaties uit de kast gekomen. Velma, de dame met bril en oranje col, is in de Halloween-special van de tekenfilm voor het eerst te zien als lesbienne.

De film is 4 oktober, op Dierendag, in première gegaan. De enige mogelijkheid om te streamen, is via Pathé Thuis. Maar de belangrijkste scènes zijn al massaal gedeeld op Twitter.

Trick or Treat Scooby-Doo!

Trick or Treat Scooby-Doo! is een heerlijke reboot van de tekenfilm, die zich afspeelt rond Halloween. De film is gemaakt in de klassieke stijl, maar met moderne tekenapparatuur.

Een mysterieuze nieuwe vijand wil wraak nemen op Mystery, Inc. Dus moeten Freddie, Daphne, Velma, Shaggy en hun hond samenwerken met een aartsvijand – het kwaadaardige meesterbrein achter elk kostuum in de geschiedenis van Scooby-Doo – om dit mysterie op te lossen.

Velma komt uit de kast als lesbienne

Uitgerekend die kwaadaardige kostuumdesigner, Coco Diablo, staat centraal in de meest besproken scène, waarin het voor de meute eindelijk duidelijk wordt dat Velma lesbienne is. Of queer, misschien is dat tegenwoordig een beter woord. Het personage is in ieder geval uit de kast gekomen en flirt erop los.

De bevestiging dat Velma queer is, komt jaren na de live-action film uit 2001 van James Gunn, Scooby-Doo 2: Monsters Unleashed. Hierin werd al gehint naar de seksualiteit van het personage dat bekendstaat om haar obscure modesmaak.

‘Eigenlijk in 2001 al gay’

“In 2001 was Velma expliciet gay in mijn oorspronkelijke script”, tweette Gunn destijds. “Maar de studio bleef het maar verwateren en verwateren. In de ruwe versie werd het dubbelzinnig en breed interpreteerbaar, in de uiteindelijke versie gebeurde er niets en in het vervolg had ze een vriendje.”

Tony Cervone, supervisor en animator binnen het universum van Scooby-Doo, liet tijdens de Pride in 2020 Velma al via Instagram uit de kast komen. “Ze is niet biseksueel, maar gay”, schreef en tekende hij destijds.

Trick or Treat Scooby-Doo! is te streamen via Pathé Thuis. Lees ook meer over de queer-superheld Valkyrie, die een nieuw tijdperk binnen het MCU inleide.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.