Tessa Ham
Tessa Ham Rijk en Beroemd 2 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk kraakt trend en heeft harde boodschap voor Tesla-personeel

Wil je bij Tesla werken? Dan kan je deels of volledig vanuit huis werken wel vergeten. Dat maakt Elon Musk, de CEO van Tesla, meer dan duidelijk in twee uitgelekte e-mails naar het personeel. De strekking van de e-mails: ‘Kom naar kantoor of je hoeft helemaal niet meer te komen.’

Elon Musk staat erom bekend grote verwachtingen te hebben van zijn personeel, maar ook van zichzelf. Er waren tijden dat hij onder zijn bureau sliep en soms vier dagen lang niet buiten het kantoor kwam. Dat sommige werknemers van Tesla nu remote willen werken, gaat er bij Musk niet in.

Thuiswerken bij Tesla mag niet van Elon Musk

Hoewel thuiswerken ook met de nodige uitdagingen komt, zijn veel mensen het erover eens: vijf dagen naar kantoor is niet nodig en remote werken heeft ook juist grote voordelen. 60 procent van de Amerikanen wil bijvoorbeeld volledig of voor het grootste gedeelte van de tijd blijven thuiswerken als de pandemie over is.

Elon Musk denkt daar dus compleet anders over. In een uitgelekte e-mail met het onderwerp ‘Remote work is no longer acceptable‘ laat de CEO aan zijn werknemers weten dat ze minstens 40 uur per week op kantoor moeten zijn en anders Tesla moeten verlaten.

“Iedereen die remote werk wil uitvoeren, moet verplicht minimaal (en ik bedoel *minimaal*) 40 uur per week op kantoor doorbrengen of Tesla verlaten”, begint hij zijn e-mail. “Dit is minder dan we vragen van onze fabrieksmedewerkers.”

Hij voegt toe dat er uitzonderingen kunnen zijn voor mensen die uitzonderlijk werk leveren, maar dat hij dat eigenhandig zal beoordelen.

Tesla allang failliet als Musk thuiswerkte

Daar kwamen waarschijnlijk aardig wat reacties op, want al snel volgde er een follow-up: “Iedereen bij Tesla is verplicht om minimaal 40 uur per week op kantoor te zijn. Het kantoor moet de plek zijn waar je echte collega’s zich bevinden, niet een afgelegen pseudo-kantoor.”

“Als je niet komt opdagen, gaan we ervan uit dat je ontslag hebt genomen”, vervolgt hij de mail. “Hoe meer senior je bent, hoe zichtbaarder je in het bedrijf hoort te zijn. Dat is waarom ik zoveel in de fabriek woonde – zodat de mensen aan de productielijn mij naast hen konden zien werken. Als ik dat niet had gedaan, was Tesla allang failliet.”

Dat verschillende bedrijven tijdens de pandemie hebben besloten om hun werknemers volledig of gedeeltelijk remote te laten werken, is voor Elon Musk geen argument. “Er zijn natuurlijk bedrijven die dit niet vereisen, maar wanneer was de laatste keer dat ze een geweldig nieuw product hebben gelanceerd? Een tijd geleden.”

Hij sluit zijn mail af met de volgende woorden: “Tesla heeft en zal de meest opwindende en betekenisvolle producten van elk bedrijf op aarde maken en produceren. Dit gebeurt niet door in te bellen.” Dat is duidelijke taal en het onderwerp van de e-mail is dan ook ‘To be super clear‘. Wie graag remote wil werken, is bij Tesla niet op het juiste adres.

Dit is hoeveel miljard Elon Musk en Jeff Bezos dit jaar al zijn verloren

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.