Alrik de Jong
Alrik de Jong Tech 28 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk werkt naast Tesla Robot aan alternatief voor ChatGPT

Zijn robots, die als domme werkkrachten in fabrieken zijn bedoeld, zijn al in ontwikkeling. Nu wil hij naast de Tesla Bot ook een eigen slimme AI-chatbot. Jawel, Elon Musk wil zijn eigen alternatief voor ChatGPT.

ChatGPT is een prototype van een chatbot met kunstmatige intelligentie, ontwikkeld door OpenAI en gespecialiseerd in het voeren van dialogen met een gebruiker. Het systeem is gebaseerd op GPT-3, een taalmodel dat in juli 2020 via een specifieke API gelanceerd werd. Op dat moment was dit het grootste taalmodel dat ooit is getraind, met 175 miljard parameters. Inmiddels heeft Google met Bard iets vergelijkbaars uitgerold.

Elon Musk wil alternatief ChatGPT

Topman Elon Musk van Tesla en Twitter zou deskundigen hebben benaderd om een alternatief voor de populaire chatbot ChatGPT te ontwikkelen. Dat meldt de technieuwssite The Information op basis van ingewijden. Onder hen zou onder anderen Igor Babuschkin zitten, die eerder een op AI gefocust onderdeel van Google-moeder Alphabet verliet.

Een chatbot werkt aan de hand van kunstmatige intelligentie (AI), die daarmee op commando stukken tekst kan opstellen. ChatGPT is eigendom van OpenAI, dat in 2015 werd opgericht door onder meer Elon Musk. Hij verliet het bestuur in 2018, maar het is bekend dat hij onder de indruk is van de technologie.

Elon Musk en Igor Babuschkin zouden hebben gesproken over het samenstellen van een team om een eigen chatbot te ontwikkelen. Wel zouden deze plannen nog in een vroeg stadium verkeren. Volgens Babuschkin zou hij zich bovendien niet officieel hebben aangesloten bij het initiatief van Musk.

Tesla Bot

De Tesla Bot die het bedrijf van Elon Musk al ontwikkelde, is een autonome mensachtige robot met twee benen die in staat is om onveilige, repetitieve of saaie taken uit te voeren. Om dat te bereiken moeten softwarestacks worden gebouwd die balans, navigatie, perceptie en interactie met de fysieke wereld mogelijk maken. Ingenieurs gespecialiseerd in Deep Learning, computervisie, bewegingsplanning, bedieningselementen en mechanische en algemene software werken hier hard aan. Laten we hopen dat deze stalen kolossen met het alternatief van ChatGPT niet te snel té slim worden. Lees meer over AI en robotica van Tesla.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.