Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 28 feb 2023
Leestijd: 5 minuten

The Mandalorian 3 kun je pas kijken na deze 7 geheugenopfrissers

The Mandalorian seizoen 3 staat voor de deur. Er heeft behoorlijk wat tijd tussen het tweede seizoen en het nieuwe seizoen gezeten, dus we gaan je geheugen omtrent deze heerlijke Star Wars-serie op Disney+ opfrissen. Hoe zat het ook alweer met Baby Yoda aka Grogu? Oh ja, Luke Skywalker was ineens ook van partij. En misschien is het verstandig eerst The Book of Boba Fett nog even te bekijken.

1 maart 2023 verschijnt het derde seizoen van The Mandalorian op Disney+. De vorige twee seizoenen van de Star Wars-serie verschenen respectievelijk op 12 november 2019 en 30 oktober 2020. Seizoen 1 was de eerste Original van Disney+, waarmee de streamingdienst direct zijn eerste bulk abonnees binnen hengelde. Voelt alweer als een ander tijdperk.

Geheugen opfrissen voor The Mandalorian seizoen 3

Geen overbodige luxe om eerst even te lezen en bekijken wat er allemaal in de eerste twee seizoenen en vooral in The Book of Boba Fett is gebeurd.

⚠️ Dit artikel bevat spoilers over de voorgaande seizoenen!

1. Moff Gideon en de Darksaber

Laten we eerst even teruggaan naar de seizoensfinale van The Mandalorian seizoen 2, Chapter 16: The Rescue genaamd. Grogu was ontvoerd door Moff Gideon (Giancarlo Esposito), die in het bezit bleek te zijn van het krachtige wapen Darksaber, sterk genoeg om lightsabers te blokken.

Moff Gideon met de DarkSaber in The Mandalorian boven Grogu
Moff Gideon met de Darksaber tegenover Grogu (Afbeelding: Disney+)

Dus ging Mando aka Din Djarin (Pedro Pascal) samen met zijn nieuwe bondgenoten Boba Fett (Temuera Morrison) en Fennec Shand (Ming-Na Wen) naar de Galactic Empire-leider op zoek om het groene wezentje te redden. Ze spoorden het schip op, kregen Grogu in handen, en daarmee leek het klaar.

2. Luke Skywalker en Dark Troopers

Maar toen kwamen ze vast te zitten op een brug, omsloten door Dark Troopers. Deze zwarte Imperial Battle Droids zijn een stuk sterker en onverwoestbaarder dan Stormtroopers. Daar heb je toch echt een Jedi-meester voor nodig, maar die was er niet in The Mandalorian. Oh, toch wel. Niemand minder dan Luke Skywalker, een briljant uitgevoerde CGI-versie van de jonge Mark Hamill, kwam de boel redden. Daarna vroeg hij Grogu mee op Jedi-training, waarna een emotioneel afscheid volgde. Moff Gideon was er overigens al tussenuit geglipt, dus die zie je terug in seizoen 3 van de Star Wars-serie op Disney+.

3. The Book of Boba Fett

Eigenlijk kun je niet aan The Mandalorian seizoen 3 beginnen, voordat je The Book of Boba Fett hebt gezien. Deze Star Wars-serie, verschenen na seizoen 2, speelt zich in dezelfde tijd af en de verhaallijnen kruisen elkaar. Alvast een tipje van de sluier: Mando aka Din Djarin is weer herenigd met Baby Yoda aka Grogu. Vreemd om dat in een andere Star Wars-serie te laten gebeuren, maar goed, so be it. Geen interesse in het verhaal van The Book of Boba Fett? Dan kun je vanaf aflevering 5, Return of the Mandalorian, inschakelen.

paz vizsla, din jarin, the mandalorian 3, darksaber
Het gevecht om de Darksaber (Afbeelding: Disney+)

Din Djarin kwam de Darksaber en het hoofd van een premie afleveren bij The Armorer en Paz Vizsla, overlevenden van hun stam van Mandaloriaanse krijgers, die de Darksaber inspecteerden. The Armorer maakte van Din Djarins speer van Beskar een kleine maliënkolder, als geschenk voor zijn groene maatje Grogu. Paz Vizsla, afstammeling van de maker van de Darksaber, Tarre Vizsla, daagde hem uit voor een gevecht om het zwarte zwaard. Mando won, maar onthulde ook dat hij ooit zijn helm had afgedaan, waarmee hij de code van de stam brak.

grogu, luke skywalker, the mandalorian seizoen 3
Het keuzemoment van Grogu: Jedi worden of terug naar Din (Afbeelding: Disney+)

Iets verder in de tijd vroeg Fennec Shand aan Din Djarin om Boba Fett te helpen in de naderende oorlog. Hij ging akkoord, op voorwaarde dat hij eerst zijn vriend Grogu mocht bezoeken om het cadeau af te leveren. Die bevond zich op een naamloze planeet met de Jedi’s Luke Skywalker en Ahsoka Tano. Toen Mando arriveerde, zei Ahsoka dat zijn aanwezigheid voor ruis zou zorgen in de training van Grogu, dus vloog hij weer weg. Luke Skywalker zette de maliënkolder en Yoda’s oude lichtzwaard voor Grogu, om een keuze te bieden tussen terugkeren naar Din Djarin of doorgaan met trainen. Grogu koos de maliënkolder en werd naar Tatooine gebracht, waar hij de Force gebruikt om de Pykes te helpen verslaan. Din en Grogu vlogen weg in hun nieuwe starfighter, klaar om samen nieuwe avonturen aan te gaan.

4. Welke personages keren terug en zijn nieuw?

Centraal in seizoen 3 van The Mandalorian staan dus gewoon weer Din Djarin en Grogu. Ook is officieel bevestigd dat Giancarlo Esposito terugkeert als Moff Gideon. Greef Karga (Carl Weathers) leidt nog steeds de zaken als de magistraat op planeet Nevarro. En Peli Motto (Amy Sedaris) keert terug als de prettig gestoorde ruimtehavenmonteur op Tatooine. Ook de Mandaloriaanse strijders Bo-Katan Kryze (Katee Sackhoff) en The Armorer (Emily Swallow) zijn wederom te zien in het het derde deel van de Star Wars-serie op Disney+.

Peli Motto, the mandalorian 3, grogu
Ook Peli Motto keert weer terug (Afbeelding: Disney+)

De kwaadaardige wetenschapper Dr. Pershing (Omid Abtahi) en New Republic-kapitein Carson Teva (Paul Sun-Hyung Lee) zijn tevens gespot in verschillende trailers. En volgens The Hollywood Reporter zijn er gastrollen voor Back to the Future-icoon Christopher Saturday Night Live-komiek Tim Meadows. Beiden zijn nog niet officieel bevestigd.

Liever beeld dan tekst? Check dan de onderstaande recaps.

5. Recap The Mandalorian seizoen 1

6. Recap The Mandalorian seizoen 2

7. Recap The Book of Boba Fett

Star Wars The Mandalorian seizoen 3 is vanaf 1 maart 2023 te streamen via Disney+.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.