Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 20 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk oogst cynische reacties met tweet over 11 miljard

Laatst las je waarom Elon Musk minder belasting betaalt dan jij. Welnu, daar komt een soort van verandering in. Al staat het niet in verhouding tot het klootjesvolk.

Tesla-CEO Elon Musk zegt op Twitter dit jaar 11 miljard dollar (circa 9,8 miljard euro) aan belasting te betalen. Het gaat daarbij om een van de hoogste betalingen die ooit aan de Amerikaanse belastingdienst is gedaan.

14 miljard aan aandelen verkocht

Het bedrag komt in de buurt van het bedrag dat Elon Musk volgens berekeningen van persbureau Bloomberg schuldig is als hij al zijn aandelenopties die volgend jaar verlopen zou verzilveren. De Tesla, SpaceX, Boring Company en Neuralink-CEO heeft de laatste paar weken voor zo’n 14 miljard dollar aan Tesla-aandelen verkocht, waarmee hij de hoge aanslag kan betalen. “Voor degenen die het afvragen, ik betaal dit jaar 11 miljard aan belasting.”

Eerder deze week had Time Magazine Elon Musk tot persoon van het jaar uitgeroepen, waarna de Democratische senator Elizabeth Warren hem had opgeroepen zijn belastingen te betalen. Die woorden kwamen blijkbaar aan.

Elon Musk en het ontwijken van belasting

Afgelopen zomer berichtte het onderzoeksplatform Pro Publica op basis van gelekte belastingdocumenten dat Elon Musk door middel van legale belastingontwijking over het jaar 2018 geen federale inkomstenbelasting had betaald.

Elon Musk is de rijkste persoon ter wereld. Tesla heeft een marktwaarde van ongeveer 1000 miljard dollar.

Reacties op Twitter

De reacties op zijn tweet waren natuurlijk cynisch. Leuk en aardig die 11 miljard, maar dat is by far nog niet wat hij volgens veel mensen normaal gesproken zou moeten betalen. “Ik wenste dat ik 3,64238% van mijn vermogen aan belastingen kon betalen. Ik ben gewoon een man uit de arbeidersklasse, dus helaas besteed ik bijna 37% van mijn inkomen aan belastingen. Net als de meerderheid van de Amerikanen die een huis bezitten, hebben we een negatief nettovermogen”, reageert een Twitter-gebruiker treffend. Een kleine compilatie van de reacties.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.