Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 20 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Verborgen parels op Netflix: Dancing with the Birds, Fungi en meer

Tussen de overvloed aan nieuwe films en series op Netflix door is het ook wel eens lekker om uit je algoritmische bubbel te stappen. Zo makkelijk is dat overigens niet, maar wij rapen de verborgen parels voor je van de bodem.

In deze rubriek tippen we wekelijks drie steengoede films, series of documentaires die je allicht over het hoofd hebt gezien. Dat kunnen oude klassiekers zijn, maar ook nieuwe documentaires die in het algoritme van Netflix ondersneeuwen naast hitseries als Lupin en Squid Game.

Verborgen parels op Netlflix

Deze week aandacht voor sciencefiction in real-life met twee waanzinnige natuurdocumentaires. Daarnaast nog een échte sciencefiction-serie.

1. Dancing with the Birds

Iedereen die de de fenomenale BBC-documentaire Our Planet heeft gezien, herinnert zich de buitenaardse capriolen van de paradijsvogels vast wel. Dat zijn alleen slechts een paar fragmenten. In Dancing with the Birds wordt je hier bijna een uur lang mee vermaakt, en de ene vogel is nog verbazingwekkender dan de andere.

De ontelbaar veel soorten paradijsvogels hebben al eeuwen gelang genoeg voedsel en geen vijanden. De mannetjes zijn daardoor zo geëvolueerd dat ze zich volledig kunnen richten op mooi zijn en het versieren van hun nest dan wel residentie. Allemaal met maar één doel: vrouwen versieren. De vrouwtje zijn zo geëvolueerd dat ze extreem kritisch zijn, er kan werkelijk waar geen gulle blik vanaf. Zit er één takje verkeerd, dan vliegen ze door. Daarmee dwingen ze de mannetjes tot extreme creativiteit, en dat levert krankzinnige taferelen op. Sciencefiction op onze planeet, verpakt in een Netflix-documentaire van een klein uur.

Let trouwens vooral op de Goudkuif, die zwijnen wegjaagt door honden na te doen en de dames imponeert door mensen na te doen. En dat allemaal voor zijn bouwwerk waar hij al zeven jaar aan werkt.

Fantastic Fungi

We blijven nog even bij sciencefiction op aarde, want wat schimmels met onze planeet doen, gaat tevens je verstand te boven. Fantastic Fungi, een documentaire die al even op Netflix staat, verandert jouw beeld van de natuur voorgoed.

Je hebt dieren en planten. Het organisme dat daartussenin staat, is de paddenstoel. Of beter gezegd: schimmels. Een paddenstoel is slechts een klein deel van de schimmel. De draden onder de grond vormen het grootste organisme op aarde. Bomen communiceren via schimmels, wetenschappers concluderen dat het menselijk brein sneller is geëvolueerd door paddenstoelen en we hebben er penicilline aan te danken. En dan na te gaan dat we nog maar voor een paar procent weten wat de toepassingen zijn voor zowel de medische wereld als de oplossing van milieuproblemen. Lees hier meer over de documentaire.

Snowpiercer (serie)

Oké, dan ook nog een herlijk staaltje échte sciencefiction op Netflix. De film Snowpiercer was een meesterwerkje van Bong Joon-ho, die in 2020 een Oscar won met Parasite in de categorie Beste Film. Inmiddels is er een complete serie, gebaseerd op de film.

Snowpiercer heeft een heerlijk dystopisch karakter. Door een mislukt klimaatexperiment is onze planeet in een nieuwe ijstijd terechtgekomen. De laatste overlevenden bevinden zich op een kolossale trein, de Snowpiercer. Om de orde te handhaven, regeert de elite met ijzeren hand over de lagere klasse. Maar onder die lagere klasse broeit het verzet. Nog niet gezien? Dan heb je nog twee heerlijke seizoenen voor de boeg.

Bekijk hier meer verborgen parels op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.