Pim Jansen
Pim Jansen Crypto 20 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Bitcoin Wallet van slapende walvis na 9 jaar ineens actief

Er heeft een whale behoorlijk liggen slapen de afgelopen jaren, en dat heeft hem tot nu toe geen windeieren gelegd. Iemand met 235 Bitcoin heeft zijn account na negen jaar maar weer eens geactiveerd.

Toen de beste man dan wel vrouw dan wel wat dan ook de Bitcoin negen jaar geleden aanschafte, schommelde de waarde ergens rond de 10 euro. Op het moment van schrijven staat de koers op 40.604 euro. Met een whale (walvis) wordt iemand bedoeld die een grote voorraad aandelen of crypto lange tijd vasthoudt. Door hen blijft het aanbod beperkt, en bij toenemende vraag zorgt dat voor een oplopende koers. In dit geval lijkt het alleen om een onbewuste actie te gaan.

Wallet met 235 Bitcoin komt tot leven

Van wie het de wallet is, is niet bekend. Wel zijn alle transacties op het netwerk openbaar. Daardoor kunnen platforms als Whale Alert dit soort forse crypto-voorraden en transacties in de gaten houden.

De eigenaar van de Wallet investeerde negen jaar geleden voor zo’n 2.350 euro in Bitcoin. Daarna deed hij, al dan niet bewust, wat de meeste experts in beleggen al jaren adviseren: helemaal niets. Nu is zijn voorraad 9.541.840 euro waard. Geen slechte deal. Het zou ook kunnen dat hij al die tijd geen toegang had tot zijn wallet. De private keys zijn daarbij key.

Niet de enige slapende walvis

Het is niet de eerste keer dit jaar dat een dergelijke transactie van een slapende whale in het nieuws komt. In september werd een Wallet met 616 Bitcoin vanuit het niets weer actief. En zo zijn er nog tal van walvis-accounts die miljoenen waard zijn, en mogelijk in de toekomst nog van invloed zijn op de koers.

Een andere trend die de laatste tijd helaas fors in opkomst is, is het hacken van Bitcoin Wallets. Als je even niet oplet, kun je zo alles kwijt zijn en dan kun je nergens aankloppen. Zo verloor deze account-eigenaar in 10 minuten tijd omgerekend 10 miljoen euro. Oftewel: bereid je een beetje voor als je groot wil investeren in cryptocurrencies.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.