Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 15 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit moet elke Chinees betalen om staatsschuld China af te lossen

China heeft op de Verenigde Staten de grootste staatsschuld ter wereld. Maar per hoofd van de bevolking valt die een stuk lager uit dan in veel andere landen, gezien het grote aantal inwoners. Dit moet iedere Chinees betalen om Xi Jinping in één klap uit zijn schulden te verlossen.

De staatsschuld van de Verenigde Staten, nog altijd de grootste economie ter wereld, is op het moment van schrijven 32,9 biljoen dollar (zo’n 30,8 biljoen euro). Dit moet iedere Amerikaan betalen om Joe Biden in één klap uit zijn schulden te helpen. Maar er is een wisseling van de wacht aanstaande op het wereldtoneel, dus maken we een sprongetje naar het land dat binnen afzienbare tijd ‘s werelds grootste economie is.

De staatsschuld van China

Op het moment van schrijven is de continu stijgende staatsschuld van China ongeveer 14,8 biljoen dollar. Omgerekend is dat afgerond 13,9 biljoen euro. Volledig uitgeschreven kom je dan op het duizelingwekkende getal 13.900.000.000.000. De schuld stijgt met de seconde, bekijk hier de realtime informatie.

De staatsschuld van China zit op 81,84 procent van de economie (het Bruto Binnenlands Product). Hieruit blijkt dat de Chinese economie in een kritieke fase zit. Uit berekeningen blijkt dat een staatsschuld tussen de 75 en 100 procent van het BBP de economische groei afremt. Ter vergelijking: in Nederland is de staatsschuld op het moment van schrijven 59,68 procent van het BBP. Maar we wonen dan ook in het land met de beste levenskwaliteit ter wereld.

Dit moet iedere Chinees betalen om de schuld af te lossen

De Chinezen zijn een volgzaam volk, maar Xi Jinping zal ze niet zover krijgen gezamenlijk de staatsschuld af te lossen. Op dit moment wonen er 1,472 miljard inwoners in China. Kinderen ontspringen niet aan de dans, dus we tellen iedereen mee.

We berekenen de staatsschuld per hoofd van de bevolking met het bedrag in euro’s, dus de 13,9 biljoen euro die je eerder las. In dat geval moet iedere Chinees 9.442,94 euro betalen om China uit zijn schuld te verlossen. Dat is een stuk minder dan België, Nederland en de Verenigde Staten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.