Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 22 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Eerste Netflix Original ooit staat uit dood op met last-minute deal

De studiobobo’s keren op het laatste moment dan toch terug op hun stappen. Lilyhammer, de eerste Netflix Original aller tijden, blijft beschikbaar op het streamingplatform.

Eerder berichtten we dat Lilyhammer de dienst zou verlaten na het aflopen van een 10-jarige licentieovereenkomst. Maar gelukkig heeft Netflix op de valreep een last-minute deal kunnen sluiten. Alle 24 afleveringen van de eerste originele Netflix-serie zullen dus binge-voer bij uitstek blijven voor de grauwe herfstdagen. En goed nieuws komt nooit alleen.

Hoofdrolspeler Steven Van Zandt mocht na een lange afwezigheid op Twitter van Elon Musk opnieuw het platform onveilig maken. En net op tijd. De voormalige rechterhand van Tony Soprano was er als de kippen bij om aan te kondigen dat de Netflix Original nog lang niet bij de vissen slaapt. “Lilyhammer is back!

Lilyhammer blijft op Netflix

In Lilyhammer speelt de muzikale duizendpoot een gangster die naar het Noorse platteland verhuist nadat hij in het getuigenbeschermingsprogramma is opgenomen. De serie werd geproduceerd in Noorwegen (Van Zandt was het enige Amerikaanse castlid) en werd uitgezonden op de lokale tv-zender NRK1. Netflix sloot een overeenkomst voor 10 jaar maar de licentie zou deze maand aflopen. Als er geen overeenkomst was bereikt, moest Lilyhammer de dienst in december verlaten.

“Ik ben er erg trots op dat Lilyhammer niet alleen de eerste Netflix Original ooit is, maar ook de eerste echt internationale show, met ondertitels en een volledig Noorse cast en crew behalve ikzelf, waardoor Netflix de eerste echt internationale entertainmentonderneming is geworden”, aldus Van Zandt.

In een recente blogpost ter herdenking van de tiende verjaardag van de eerste Netflix Original ooit, reflecteerde co-CEO en chief content officer Ted Sarandos op wat de show heeft betekend voor de streamingdienst en zijn internationale programmastrategie als geheel.

Eerste Netflix Original ooit ‘onorthodoxe keuze’

“Terugkijkend was Lilyhammer misschien een onorthodoxe keuze voor onze eerste show. Maar het werkte omdat het een diep lokaal verhaal was dat we met de wereld konden delen. De grappen en verwijzingen werkten niet alleen in Noorwegen en de meer universele thema’s van serie waren overal perfect toepasselijk”, schreef Sarandos. “Bedankt Lilyhammer en Stevie Van Zandt voor het starten van deze ongelooflijke reis van tien jaar. Het is altijd moeilijk te voorspellen wat er in de volgende tien komt, maar één ding is zeker: we zullen nog veel meer geweldige verhalen van overal hebben die overal geliefd zijn.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.