Marisa Garau
Marisa Garau Liefde & Seks 8 sep 2021
Leestijd: 5 minuten

3 mindfulness-tips tegen stress voor je eerste date

Je kent het vast wel. Vlak voor een eerste date slaan de zenuwen toe. Mindfulness-expert en gastschrijver Marisa Garau geeft een paar praktische tips, waardoor die eerste date minder stress veroorzaakt en je een betere kans van slagen hebt.

Hoe leuk een eerste date ook is, naast de prettige bevestiging dat je (nog) goed in de markt ligt, veroorzaakt het ook stress en onzekerheid. Want het risico om afgewezen te worden is groot, en vanzelfsprekend wil je dit hoe dan ook voorkomen. Al snap je dat je tijdens een date vooral jezelf moet zijn, toch probeer je op emotioneel niveau je beste beentje voor te zetten, wat vaak leidt tot geforceerde situaties.

marisa garau, mindfulness expert, tips, eerste date, stress
Marisa Garau (Afbeelding: Growing Mindfulness)

Als je op zoek bent naar een levenspartner en op dating-apps actief bent, dan komt er een moment dat je daadwerkelijk een biertje gaat drinken met die aantrekkelijke meid of gast. Helaas gaat het tijdens die eerste ontmoeting vaak mis. Want ondanks je coole outfit en toffe kapsel ben je doodnerveus en zeg je precies de verkeerde dingen, waardoor de chemie tussen jullie al snel in een hopeloos neerwaartse spiraal raakt.

Mindfulness-tips voor een eerste date

Voor zo’n eerste date is het essentieel dat je er niet zwakjes ‘het beste van hoopt’, maar je mentaal voorbereidt. Met mindfulness maak je gebruik van de kracht van je denken waardoor stress geen kans krijgt en je helder kunt blijven nadenken. Zo kun je tijdens de afspraak relaxt zijn en flexibel meebewegen met wat zich ook voordoet. Deze aanpak garandeert dat jullie een leuke tijd hebben, waardoor die ander zich makkelijker open zal stellen.

1. Ga niet mee in geklaag

Uit onderzoek blijkt dat veel daters tijdens een eerste afspraak klagen over mislukte dates en vervelende relaties. Wees er dus alert op dat je dit zelf tijdens jullie eerste ontmoeting niet doet. Omdat klagen een sociale aangelegenheid is die onderlinge banden tussen mensen versterkt, is de kans groot dat je date op een bepaald moment gaat zitten klagen over haar mislukte dates en die vervelende collega die haar het leven zuur maakt. Maar als je wilt dat jullie eerste avondje uit slaagt, trap dan niet in deze verleidelijke valkuil. Hoe verbindend klagen ook lijkt (jee, heb jij ook zo’n verschrikkelijke buurman??), in feite is het een negatieve gewoonte die energie zuigt en niets oplevert.

Zodra klagen zijn entree doet tijdens jullie ontmoeting, ga er dan niet in mee maar blijf positief denken. Geef rustige aandacht aan haar verhaal en realiseer je dat het gewoon de zenuwen kunnen zijn waardoor hij of zij gaat klagen, niets verontrustends dus. Maar breng het gesprek daarna bewust op een ander, positief onderwerp. Bijvoorbeeld het vrijwilligerswerk dat jij doet of je bezoek aan een mooie expo. Zo bied je haar op een elegante manier een uitweg uit die nare klaag-gewoonte en laad je de ontmoeting met een positieve vibe.

Vooral achteraf zal je merken dat deze uiting van mindfulness effect heeft. In plaats van energie weg te laten lekken door een potje zinloos geklaag, heb je energie toegevoegd dankzij het delen van positieve ervaringen. Als jullie daarna met een goed gevoel naar huis gaan, is de kans veel groter dat je elkaar blijft zien.

2. Laat je instant-oordelen thuis

Natuurlijk ben je nieuwsgierig hoe je date zal zijn en verwacht je dat het een leuke, spontane vrouw of man is. Maar als zij niet aan die verwachting voldoet, hoef je niet meteen in de stress te schieten en alle hoop op een leuke avond te laten varen. Instant-oordelen en instant-afwijzen is niets meer dan een trucje van het ego om jou (in het geval van daten) in de comfort-zone te houden. En dat lukt het beste als verstorende veranderingen, zoals het aangaan van een relatie, voorkomen worden. Wanneer je je date ontmoet, zal het ego dan ook al snel opspelen: zij is veel korter dan op haar profielfoto te zien was! Heb je zijn neus gezien? En wat is dat voor raar bloesje?

🏉 Lees in dit artikel hoe mindfulness de beestachtige rugbyers van Nieuw-Zeeland helpt.

Ben je ervan bewust dat het ego je wantrouwend, ‘kritisch’ en single wil houden, dus ga niet mee in dit soort kinderachtige spelletjes. Houd je daarentegen aan je eigen voornemen om een potentiële levenspartner te leren kennen en stel je open voor de ervaring van de ontmoeting. Kortom: geef jezelf een eerlijke kans en kijk verder dan je oordelen lang zijn. Vertrouw erop dat dit gewoon een interessante ontmoeting wordt. Door vertrouwen te hebben voel jij je minder gestrest, en voelt jouw date zich ook sneller op zijn of haar gemak. Op deze manier laten jullie meer van je karakter zien, zodat jij meteen door hebt of je haar vaker wilt zien of niet.

3. Geef aandacht

In plaats van jezelf tijdens een date te verkopen door haar met een eindeloze stroom aan carrièresuccessen, sportprestaties en vakantie-avonturen te vervelen, neem je tijdens die eerste ontmoeting de houding van rustige, wijze man of vrouw aan. Een wijze man of vrouw zit niet in het wilde weg over zichzelf te kletsen, maar is juist oplettend en geeft oprechte aandacht aan zijn gesprekspartner. Dat betekent: luisteren met aandacht. En dat is dus wat anders dan beleefd je mond houden als zij aan het woord is, maar vervolgens hijgerig in de adempauze te springen met verhalen over jezelf.

Een date is geen wedstrijd en niets is dodelijker dan elk momentje op te vullen met holle zinnen. Natuurlijk vertel je iets over jezelf wanneer zij naar jouw leven vraagt, maar verder zorg je dat je innerlijk rustig bent en openstaat voor haar verhalen. Je wilt haar immers leren kennen. Dus hoe beter je luistert, des te sneller je weet wat er in haar omgaat en hoe zij in het leven staat. Bovendien: aandacht is onweerstaanbaar. We verlangen als mens allemaal naar oprechte aandacht. Als je haar tijdens die eerste date rustige aandacht kunt geven, dan heb je een goede kans dat zij je een tweede keer wil ontmoeten.

Meer lezen? Je vindt meer tips en praktisch advies in mijn uitgebreide artikel over het aanpakken van stress middels mindfulness.

Over Marisa Garau

Marisa Garau runt Growing Mindfulness, een online platform voor mindfulness-zonder-zen-gezeur. Omdat zij altijd ondernemer is geweest, is haar aanpak down-to-earth en resultaatgericht: iets wat voornamelijk ondernemende mannen en vrouwen aanspreekt. Ze woont sinds 2007 in Nieuw-Zeeland, produceert haar eigen olijfolie, is wild van The Bravery maar leest tegelijkertijd zonder gêne Dickens, en werkt zich drie keer per week in het zweet met een personal trainer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.